Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een geavanceerde taalrobot gemaakt door OpenAI. Deze bot werkt op basis van kunstmatige intelligentie (AI) en is een ontworpen om menselijke tekst te begrijpen en te genereren op basis van de input die het ontvangt.

ChatGPT is in staat om gesprekken te voeren, vragen te beantwoorden, informatie te verstrekken en te helpen bij een breed scala aan taken.

Wat betekent GPT in ChatGPT?

GPT staat voor "Generative Pre-trained Transformer".

Generative verwijst naar het model zijn vermogen om nieuwe tekst te genereren op basis van de input die het ontvangt. Pre-trained betekent dat het model vooraf is getraind op een grote hoeveelheid tekstgegevens voordat het wordt toegepast op specifieke taken. Deze vooropleiding helpt het model om algemene taalpatronen en kennis op te pikken. Transformer is een type neurale netwerkarchitectuur dat wordt gebruikt in het model. Transformers zijn bijzonder effectief in het begrijpen van de context en relaties binnen tekst, waardoor ze geschikt zijn voor natuurlijke taalverwerkingstaken.

Samen zorgen deze componenten ervoor dat GPT krachtige en contextueel relevante teksten kan genereren.

Wat kan ChatGPT?

Hier zijn enkele belangrijke kenmerken en mogelijkheden van ChatGPT:

 • Natuurlijke taalverwerking: ChatGPT kan menselijke taal begrijpen en verwerken;
 • Genereren van tekst: het kan teksten genereren die grammaticaal correct en contextueel relevant zijn;
 • Breed toepasbaar: het kan helpen bij uiteenlopende taken, van eenvoudige vragen beantwoorden tot complexe probleemoplossing;
 • Interactie: het kan op een natuurlijke manier communiceren, wat het geschikt maakt voor gebruik in chatbots en virtuele assistenten;
 • Leervermogen: door training op grote hoeveelheden tekst kan het model informatie uit verschillende domeinen begrijpen en toepassen.

Wat kan ChatGPT niet?

Hoewel ChatGPT veel kan, zijn er enkele dingen die het niet kan of waarvoor het beperkingen heeft:

 • Begrip van context: ChatGPT heeft soms moeite om complexe contexten of nuances volledig te begrijpen;
 • Gevoelens en ervaringen: het ervaart geen emoties of bewustzijn, dus het kan niet op een menselijke manier voelen of ervaren;
 • Ethische en juridische adviezen: het mag geen specifieke juridische of medische adviezen geven;
 • Creatieve limieten: het kan geen originele kunstwerken, muziek of poëzie op hoog niveau creëren zoals een mens dat zou doen;
 • Specifieke taken: handelingen die fysieke interactie of specifieke menselijke vaardigheden vereisen, zoals het repareren van een machine of het uitvoeren van een medische procedure, zijn voor ChatGPT moeilijk.

Wie heeft ChatGPT gemaakt?

ChatGPT is gemaakt door OpenAI. OpenAI is een onderzoeksinstituut voor kunstmatige intelligentie (AI) dat zich richt op het ontwikkelen en bevorderen van AI ten voordele van de mensheid. Het werd in december 2015 opgericht door een groep technologie- en onderzoeksleiders, waaronder Elon Musk, Sam Altman, Greg Brockman, Ilya Sutskever, John Schulman, en Wojciech Zaremba. Het instituut is gevestigd in San Francisco, Californië.

Waar wordt ChatGPT het meeste voor gebruikt?

ChatGPT wordt het meest gebruikt voor de volgende doeleinden:

 • Automatiseren in klantenservice;
 • Hulp bij contentcreatie en -optimalisatie;
 • Uitleg en ondersteuning in onderwijs;
 • Assisteren bij dagelijkse taken;
 • Analyseren van feedback en trends in marktonderzoek;
 • Hulp bij creatief schrijven.

Hoeveel energie kost 1 ChatGPT vraag?

Er is online enige controverse over het gebruik van ChatGPT vanwege het aanzienlijke energie- en waterverbruik. Om een beeld te geven: het trainen van GPT-3 vergde 1,3 gigawattuur aan elektriciteit, wat vergelijkbaar is met het jaarverbruik van 464 huishoudens. Dit proces verbruikte ook 700.000 liter water, een hoeveelheid die gelijk is aan wat er in een koeltoren van een kernreactor past. Daarnaast zorgde de training voor een uitstoot van 502 ton CO2, wat overeenkomt met de jaarlijkse uitstoot van 110 auto's.

ChatGPT en online marketing

ChatGPT kan een waardevol hulpmiddel zijn in online marketing door gepersonaliseerde klantinteracties te verbeteren en te automatiseren. Het kan helpen bij het genereren van content, zoals blogposts, sociale media-updates en e-mails, waardoor de tijd en moeite van marketeers worden verminderd. Daarnaast kan ChatGPT gebruikt worden om klantvragen snel en efficiënt te beantwoorden, waardoor de klanttevredenheid stijgt. Het kan ook helpen bij het analyseren van klantgegevens en het identificeren van trends, wat waardevolle inzichten biedt voor gerichte marketingcampagnes. Door deze toepassingen kan ChatGPT bijdragen aan een effectievere en efficiëntere marketingstrategie.

Let op: het schrijven van de juiste prompts om taken uit te voeren is een specialiteit. Daarnaast is het heel lastig om ChatGPT in te zetten voor taken die je niet zelfstandig zou kunnen uitvoeren.

Hoe gebruiken we ChatGPT bij Semwerkt?

Net als veel andere bedrijven en agencies, zijn we bij Semwerkt steeds meer bezig met het gebruiken van AI bij onze dagelijkse bezigheden. We gebruiken programma’s zoals ChatGPT als hulpmiddel om sneller onze taken uit te voeren, zonder dat de kwaliteit van onze diensten verloren gaat.

“Als online marketeers maken we op dit moment een mooi stukje geschiedenis mee, in de lijn met de opkomst van het internet en mobiele telefoons. Iedereen heeft daar natuurlijk een mening over. Is het goed? Is het niet goed? Gaat het banen stelen of maken we ons om niets zorgen? Ik denk persoonlijk niet dat we alles zomaar klakkeloos met ChatGPT kunnen automatiseren, daar komt expertise bij kijken.” - Joshua, contentspecialist.

Meer weten over ChatGPT?

Wil je weten hoe we ChatGPT op jouw online marketingcampagne (kunnen) toepassen? Neem dan contact met ons op via ons vaste nummer +31(0)229 763 561, of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. Onze specialisten staan voor je klaar!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!