De Google Afbeeldingen-pagina is de resultatenpagina waarop je terechtkomt, als je in Google Search na het intypen van een zoekopdracht op het tabblad “Afbeeldingen” klikt. Naast het zoeken naar afbeeldingen is het ook mogelijk om met een afbeelding naar andere resultaten te zoeken.
Er zijn verschillende manieren om via Google Search naar afbeeldingen te zoeken.
Ten eerste kun je via www.Google.com iets opzoeken en daarna naar het tabblad “Afbeeldingen” navigeren. Je komt dan op een pagina met afbeeldingen terecht. Klik je op een afbeelding, dan wordt die vergroot. Klik je een tweede keer op de afbeelding, dan open je de website waarop de afbeelding staat in een nieuw tabblad.
Ga je naar Images.Google.com, dan ziet de zoekmachine waarop je terechtkomt er net iets anders uit dan je waarschijnlijk verwacht, namelijk zo:
Typ je nu een zoekopdracht in de zoekbalk, dan stuurt Google je meteen naar de resultatenpagina met afbeeldingen door.
Het is mogelijk om de afbeeldingen in de resultatenpagina te filteren, bijvoorbeeld als je naar een bepaald type afbeelding zoekt. Dit doe je als volgt:
1. Klik op het kopje “Tools” onder de zoekbalk;
2. Kies het formaat van de afbeelding waarnaar je zoekt (groot, gemiddeld of pictogram);
3. Kies de kleur van de afbeelding;
4. Kies het type afbeelding (elk type, clipart, lijntekening, gif);
5. Kies de tijd waarin de afbeelding is geplaatst (elke periode, afgelopen 24 uur, afgelopen week, afgelopen maand, afgelopen jaar);
6. Kies de gebruiksrechten voor de afbeelding waarnaar je zoekt (alle, Creative Commons, Commercieel).
Natuurlijk hoef je niet alle filters in te stellen. Ben je bijvoorbeeld alleen op zoek naar een afbeelding met een bepaalde kleur, dan kun je de andere opties negeren.
Naast zoeken naar Google-afbeeldingen is het ook mogelijk om met een afbeelding naar andere resultaten te zoeken. Deze dienst heet Google Lens. Om Google Lens via je desktop computer te gebruiken, ga je naar www.Google.com en klik je op het camera-icoontje aan de rechterkant van de zoekbalk.
Klik je op dit icoon, dan krijg je de optie om een afbeelding te uploaden, naar de zoekbalk te slepen of om de link van een afbeelding in de zoekbalk te plakken.
Nadat je dit doet, krijg je zoekresultaten met visuele overeenkomsten te zien. Ook heb je de optie om de bron van een geüploade afbeelding te zoeken, de tekst in de afbeelding te zoeken of de tekst in de afbeelding te vertalen. Je kunt Google Lens ook via je mobiele telefoon gebruiken. Klik je in dat geval op het camera-icoontje, dan krijg je de optie een afbeelding vanaf je galerij te uploaden of een foto van iets in je omgeving te nemen. Neem je een foto van een tekst, dan kun je die direct vertalen zonder dat je de tekst in Google Translate hoeft in te typen:
Als het op Google Search aankomt, worden aanpassingen meestal gedaan om gebruiksgemak te verbeteren en informatie sneller beschikbaar te maken. Daarmee vergeleken is het ontstaan van Google Afbeeldingen eigenlijk best grappig: toen Jennifer Lopez in 2001 een groene Versace-jurk naar een evenement droeg, werd er zoveel naar foto’s van deze outfit gezocht dat de zoekmachine-ontwikkelaars van Google LLC besloten een speciale pagina met alleen afbeeldingen te maken. J-Lo is dus verantwoordelijk voor het ontstaan van Google Afbeeldingen!
Je kunt er niet blindelings vanuit gaan dat je een afbeelding die je op Google vindt zomaar op je website mag plaatsen. Foto’s die in Google Afbeeldingen staan, kunnen namelijk auteursrechtelijk beschermd zijn. Daarom kun je beter afbeeldingen van een Royalty Free-website halen. Bij Semwerkt gebruiken wij onder andere:
Sommige afbeeldingen mag je alleen gratis gebruiken zolang je erbij zet waar je de afbeelding vandaan hebt. Let daarom altijd goed op de richtlijnen die bij een afbeelding of op een Royalty Free-website worden gegeven.
Viel het je al op dat in dit artikel niet één keer een voorbeeld van de Google Afbeeldingen-resultaten staat? Plaats je op je website een screenshot waarin een afbeelding die auteursrechtelijk is beschermd is te zien - hoe klein die afbeelding in het screenshot ook is - dan kun je een flinke boete krijgen. Wees je er daarom constant van bewust welke afbeeldingen je op je website gebruikt en kies altijd voor een royalty-vrije afbeelding of een foto die je zelf hebt genomen (of hebt laten nemen).
Wil je meer weten over Google Afbeeldingen? Bij Semwerkt staan we je graag te woord! Bel ons via ons directe nummer +31(0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl, dan staan onze experts voor je klaar.
Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!