Wat is een platte tekst?

Een platte tekst (of Plain Text) is een tekst met slechts letters, spaties en punctuering. De tekst heeft verder geen grafische kenmerken (vetgedrukt, italics, onderstreept of een ander lettertype). Verder zitten er ook geen visuele elementen in een platte tekst. Denk hierbij aan tabellen, afbeeldingen en video’s.

Hoe gebruik je een platte tekst?

Het meest bekende voorbeeld van een platte tekst is een .txt document. In zo’n document staat vaak tekst zonder opmaak en ook afbeeldingen toevoegen is niet mogelijk. Voordat e-mail werkte zoals wij dat nu gewend zijn, werden ook e-mails als platte teksten zonder opmaak verzonden. Overigens waren platte teksten in de tijd van DOS computers (computers die aan de hand van een besturingssysteem op een diskette startte) de standaard.

Hoe maak je een platte tekst op je computer?

Tegenwoordig worden echte platte teksten bijna niet meer gebruikt. Zelfs tijdens coderen - wat nog het meeste lijkt op hoe de meeste computerprogramma’s er vroeger uitzagen - zie je nog enkele grafische elementen (zoals italics). Het is mogelijk om een document vanuit Word of Google docs als een .txt file te downloaden of om documenten op je computer te exporteren als .txt document. Natuurlijk kun je ook een .txt file op je computer aanmaken en direct daarin typen.

Hoe maak je een platte tekst op je mobiel?

Op een mobiele telefoon is het heel lastig om een platte tekst te maken. Het kladblok op je telefoon biedt die optie niet. Wel kun je heel dichtbij komen door een volledig document uit te typen in het lettertype Courier New, zonder verder van grafische elementen gebruik te maken. Het Courier New lettertype lijkt erg op het ‘lettertype’ dat in een .txt file wordt gebruikt.

Is een platte tekst hetzelfde als een lineaire tekst?

Een lineaire tekst lijkt op een platte tekst. Beide soorten tekst bestaan uit letters en leestekens. Ze maken geen gebruik van afbeeldingen. Echter is het bij een lineaire tekst mogelijk om je tekst bijvoorbeeld in italics neer te zetten. Een lineaire tekst is dan ook niet hetzelfde als een platte tekst.

Wat is het tegenovergestelde van een platte tekst?

Een tekst waarin grafische elementen wel worden gebruikt, noemen we een rich text of een rich text format (RTF). Een .rtf document lijkt op een .txt document, alleen zijn de grafische elementen van je document wel zichtbaar. Tot 2008 vormde het .rtf formaat de basis voor een hoop tekstbewerkers, zoals WordPad, Microsoft Word, Powerpoint, Excel en Hotmail/Outlook. Na 2008 veranderde dit naar XML (Extensible Markup Language, een bestandsformaat dat wel iets weg heeft van HTML).

Wordt platte tekst tegenwoordig nog gebruikt?

Door CMS-programma’s (zoals Wordpress) is het tegenwoordig bijna niet meer nodig om platte teksten te schrijven. Daarbij zullen ‘normale’ internetgebruikers vrijwel nooit een platte tekst onder ogen krijgen. Door grafische elementen toe te passen, trek je de aandacht van je lezer veel sneller.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op! U kunt ons op werkdagen bereiken via het telefoonnummer +31(0)229 763 561. Buiten kantooruren of in het weekend kunt u ons het beste e-mailen. Stuur in dat geval een bericht naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt helpen u graag.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!