Wat is een Alt-tag?

Een alt-tag is een tekst-attribuut dat aan zoekmachines beschrijft wat er op een afbeelding is te zien. Op die manier kunnen zoekmachines de inhoud van een afbeelding begrijpen. Daarnaast geeft een alt-tag (ook wel alt tekst) de mogelijkheid om de inhoud begrijpelijk te maken voor bezoekers met een visuele beperking, of wanneer de afbeelding niet geladen kan worden. Zo draagt de alt tekst positief bij aan de SEO waarde en de gebruiksvriendelijkheid van een pagina.

Hoe gebruik je een alt-tag?

Waarschijnlijk kun je de afbeelding hieronder gewoon zien en kun je dus begrijpen dat er een laptop met daarop grafieken in Google Analytics te zien is.

Maar wat als de afbeelding niet kan worden geladen, of de bezoeker slechtziend is? In zo’n geval komt de alt-tag goed van pas. De afbeelding kan in de vorm van tekst worden beschreven en voor slechtzienden kan een screenreader voorlezen wat er in de afbeelding is te zien. Maar hoe maak je een goede alt-tekst? We leggen het hieronder aan je uit.

Bij deze afbeelding kan een goede alt-tekst zijn: ‘google analytics grafieken analyse op een laptop’.

Daarnaast is een goede title tag ook van belang. Deze tekst kun je wat korter laten, want in de alt-tag geef je de uitgebreide beschrijving. De title tag zou bijvoorbeeld ‘google analytics grafieken’ kunnen zijn. 

In html komt dit er als volgt uit te zien:

<img src=”/afbeeldingen/google-analytics-grafieken-op-laptop.jpg” alt=”google analytics grafieken analyse op een laptop” title=”google analytics grafieken”>

*’img src’ geeft aan hoe het bestand van de afbeelding heet.
Volledig zou het in dit geval zijn: ‘https://www.semwerkt.nl/afbeelding/google-analytics-grafieken-op-laptop.jpg’.

Tips voor het maken van een alt-tag

Wanneer je alt-tags gaat maken is het belangrijk om je aan een aantal richtlijnen te houden. Hieronder hebben we een aantal handige tips voor je neergezet, zodat je je alt-tags altijd op de juiste manier maakt. Bij het maken van alt-tags is het belangrijk om:

  • een precieze omschrijving van de afbeelding te geven.
  • je belangrijkste zoekwoord terug te laten komen in de tekst.
  • andere relevante zoekwoorden in te vullen, mits ze de alt-tag versterken
  • geen irrelevante zoekwoorden toe te voegen. Prop de alt-tekst ook niet vol met zoekwoorden. Dat wordt gezien als keyword stuffing en vergroot de kans op een penalty.
  • de tekst niet te lang te maken. Probeer in een paar woorden een specifieke omschrijving van de afbeelding te maken. Overige informatie kun je kwijt in de title tag of in de tekst rondom de afbeelding.
  • de eigenschappen van een product te benoemen wanneer er een product te zien is. Denk bijvoorbeeld aan het productnummer, de kleur van het product en de modelnaam.

Het ontstaan van de alt-tag

Alt-tags zijn in 1995 geïntroduceerd, samen met de introductie van HTML 2.0. In die tijd waren de apparaten en het internet nog niet zo goed en snel als nu, waardoor afbeeldingen niet altijd geladen konden worden. In zo’n geval kon de alt-tekst dus alsnog duidelijk maken wat er in de afbeelding te zien was. Voor screenreaders was het vanaf dat moment ook mogelijk om de alt-tekst uit te spreken. Het zal tegenwoordig natuurlijk nog weinig voorkomen dat een afbeelding niet geladen kan worden. Daarom is het gebruik van alt-tags bij je afbeeldingen tegenwoordig vooral belangrijk voor de gebruiksvriendelijkheid en voor zoekmachines.

We begrijpen dat alt-tags en andere technische optimalisaties erg lastig kunnen zijn. Heb je hulp nodig bij technische SEO-optimalisaties? Neem dan gerust contact met ons op om te bespreken wat wij voor je kunnen betekenen!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!