Wat is Local SEO?

Local SEO gaat over het beter vindbaar maken van websites in zoekmachines, maar dan voor specifieke plaatsen. In plaats van te zoeken naar iets algemeens als 'fiets kopen', richt het zich op zoekopdrachten voor een bepaalde plek, zoals 'fiets kopen Hoorn'. Het is een belangrijk deel van SEO dat helpt om mensen online informatie te geven over hun eigen omgeving.

Waarom lokale SEO?

Local SEO is heel belangrijk voor het beter zichtbaar maken van je website in zoekmachines vanwege de volgende redenen:

  • Bezoekers die bij jou willen kopen: met local SEO trek je mensen aan die al op zoek zijn naar wat jij aanbiedt. Zoekopdrachten zijn vaak gericht op informatie, maar lokale zoekopdrachten leiden vaker tot actie. Zoekt iemand een fietsenwinkel in Hoorn om die ook echt te bezoeken, dan krijg jij waarschijnlijk een nieuwe klant als je boven in de zoekresultaten staat;
  • Zoekmachinealgoritmen: grote zoekmachines zoals Google letten op local SEO. Ze willen nuttige informatie geven aan mensen die in de buurt iets zoeken. Stel je voor, iemand uit Hoorn heeft een auto nodig en zoekt een garage. Google wil dan de beste lokale opties laten zien;
  • Voice search: nu al wordt de helft van alle zoekopdrachten met de stem gedaan en dit zal waarschijnlijk meer worden. Mensen gebruiken hun telefoon om onderweg dingen te vinden, zoals een juwelier, restaurant, schoenenwinkel of garage. Met local SEO kom je makkelijker naar voren in deze spraakgestuurde zoekopdrachten.
  • Branding en lokale autoriteit

Hoe werkt local SEO?

Local SEO helpt je om meer bezoekers naar je website te trekken. En deze bezoekers zijn ook echt waardevol, omdat mensen die lokaal zoeken vaak snel iets willen kopen of doen.

Als jouw bedrijf in een bepaalde stad of regio actief is, kan local SEO je helpen meer te verkopen. Volg daarom onze handige tips:

  1. Maak een Google-bedrijfsprofiel aan: lees in dit stappenplan hoe je dat doet;
  2. Vul alles correct in: zorg dat je naam, adres en telefoonnummer kloppen en voeg zoveel mogelijk info toe, inclusief minimaal vijf foto's;
  3. Werk met reviews: vraag klanten om reviews en reageer op allemaal, zowel de goede als de slechte;
  4. Blijf updaten: plaats regelmatig nieuwe updates op je bedrijfsprofiel;
  5. Houd het profiel actueel: check of je gegevens nog kloppen en pas ze aan als er iets verandert. Zorg dat deze info ook op andere websites hetzelfde is.

Natuurlijk heeft lokale SEO met meer dan alleen je bedrijfspagina te maken. Je kunt er meer content omheen schrijven/maken en ervoor linkbuilden. Een contentspecialist weet precies hoe dit het beste kan worden aangepakt.

Wat is een Google-bedrijfsprofiel?

Google Bedrijfsprofiel (Google Mijn Bedrijf) is een gratis service van Google. Hier kunnen bedrijven een eigen profiel maken, waardoor ze makkelijker te vinden zijn op Google Search en Google Maps. Ze kunnen hun adres, telefoonnummer en openingstijden toevoegen en updates geven over hun bedrijf.

Wat zijn de belangrijkste functies van Google Mijn Bedrijf?

In Google Bedrijfsprofiel zijn er verschillende belangrijke functies die je helpen om te begrijpen wat het platform biedt en hoe je het kunt gebruiken. Je kunt bijvoorbeeld updates toevoegen om nieuwtjes, blogs, aanbiedingen, evenementen of producten te delen met je doelgroep. Een andere belangrijke functie is het bewerken van je profiel, waar je essentiële informatie zoals je bedrijfsnaam, adres, openingstijden, telefoonnummer, website, de aangeboden producten en diensten en een korte beschrijving van je bedrijf invult. Dit voegt toe aan je online zichtbaarheid, vooral lokaal.

De 'Prestaties'-sectie geeft je inzicht in hoe goed je bedrijf wordt gevonden op Google. Hier kun je nagaan welke zoekwoorden effectief zijn, waar je klanten vandaan komen en welke acties ze ondernemen (conversies). Daarnaast is er de mogelijkheid om reviews te lezen en hierop te reageren en om foto’s toe te voegen.

Hulp nodig bij local SEO?

Neem dan contact met ons op! Bel naar +31 (0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. Onze specialisten helpen je graag.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!