Wat is Word Count?

“Word Count” is in het Nederlands “aantal woorden”, en dat is eigenlijk ook precies wat het betekent. Je gebruikt de Word Count van een document om te bepalen hoeveel woorden er in een tekst staan. Deze informatie is nodig om de gemiddelde leestijd van een blog of artikel te bepalen en om tijdschriften, folders of webpagina’s invulling te geven. Ook voor zoekmachineoptimalisatie heeft Word Count waarde.

Hoe gebruik je Word Count?

De meeste tekstverwerkers, zoals Microsoft Word of Google Docs, hebben een Word Count functie. Met deze functie zie je niet alleen hoeveel woorden een document telt, maar ontdek je bijvoorbeeld ook het aantal tekens, unieke woorden of pagina’s. De Word Count van een document zegt niks over de kwaliteit van de tekst, maar geeft wel een indicatie van de gemiddelde leestijd.

Waar gebruik je een Word Count?

Niet alle documenten zijn geschikt om je Word Count te tellen. In een PDF gaat dit bijvoorbeeld lastig en ook bij scans is dit niet zomaar mogelijk. In dat geval is het het beste om een afbeelding naar tekst te converteren door een OCR toe te passen, of de tekst op een andere manier naar een tekstverwerker te kopiëren.

Wat is OCR?

OCR staat voor Optical Character Recognition, met andere woorden optische (gezichtskundige) symboolherkenning. Met OCR kan een computer letters, cijfers en leestekens van een afbeelding lezen. Dit heeft bijvoorbeeld nut als je tekst uit een afbeelding wilt vertalen, of als je de Word Count van een afbeelding wilt achterhalen.

Is Word Count belangrijk voor SEO?

Het aantal woorden op een pagina heeft indirect invloed op de ranking in zoekmachines. Google kijkt bijvoorbeeld niet alleen naar de zoekwoorden in een tekst, maar ook naar de verspreiding van die zoekwoorden en het aantal unieke woorden die in een tekst voorkomen. Daarbij scoren langere teksten over het algemeen beter dan kortere teksten. Natuurlijk kunnen dit soort regels ieder moment veranderen. Het is daarom ook belangrijk, dat een blog of tekst op je website vooral nuttig is voor bezoekers en potentiële klanten.

Een goede SEO-tekst heeft…

  • Tussen de 600 en 1000 woorden;
  • Zoekwoorden die goed door de tekst verspreid zijn;
  • Genoeg unieke woorden;
  • Goede headings (zoekwoorden, vragen die mensen stellen);
  • Een prettige leesbaarheid.

Nu weet je wat Word Count is, en hoe en waarom je die toepast! Wil je jouw website naar een hoger niveau tillen? Bekijk dan eens welke diensten we jou kunnen bieden en neem gerust contact met ons op! We nodigen je graag uit om de mogelijkheden te bespreken.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!