Wat is een browser?

Een browser (webbrowser, internetbrowser) is het programma dat je gebruikt om op het internet te surfen en websites te bekijken. Je kunt een browser via verschillende apparaten openen. Denk aan een computer, tablet of mobiele telefoon, maar ook aan spelcomputers zoals een Nintendo Switch of Playstation. 

Welke browsers zijn er?

Enkele bekende browserprogramma’s zijn:

 • Google Chrome;
 • Microsoft Edge;
 • Internet Explorer;
 • Mozilla Firefox;
 • Safari;
 • Opera.

Wat was de eerste browser?

De eerste browser was WordWideWeb, die door Sir Tim Berners-Lee in 1990 werd uitgebracht. Hier komt het www-gedeelte in URL's ook vandaan. In 1993 kwam de eerste écht populaire browser uit: NCSA Mosaic. De leider van het Mosaic-team nam snel daarna ontslag om zijn eigen bedrijf te beginnen, namelijk Netscape Communications Corporation. 

In 1994 begon de zogenaamde browseroorlog: Netscape Navigator kwam uit en werd razend populair, waarna Microsoft Internet Explorer uitbracht. In 1998 werd het duidelijk dat Internet Explorer beter was, daarnaast werd Internet Explorer bij Windows-computers de standaard. Zo won Microsoft op dat moment de oorlog. Hierna maakte Netscape zijn browser open source. In 2002 veranderde de naam in Mozilla Suite en in 2004 resulteerde deze browser in de eerste versie van het huidige Mozilla Firefox.

Tegenwoordig heeft Mozilla Firefox overigens een groter marktaandeel (7.69%) dan zowel Microsoft Edge (5.83%) als Internet Explorer (2.15%). (Bron)

Is Google ook een browser?

Google Chrome is een browser die door Google is ontwikkeld. De bètaversie van deze browser werd op 2 september 2008 beschikbaar en was op dat moment alleen voor Windows geschikt. Vanaf 8 december 2009 kon je Google Chrome ook op macOS installeren. Pas in 2012 werd het mogelijk om Google Chrome op Android-apparaten te downloaden.

Google Chrome staat bekend als een snelle, gebruiksvriendelijke browser. In het begin was die enorm minimalistisch, maar door updates is de browser een stuk completer. Toch spreekt het gebruik van de browser voor de meeste mensen nog steeds voor zich.

Google Chrome heeft een marktaandeel van 77.03%. Safari, die het op een na grootste marktaandeel heeft, volgt met slechts 8.87%. Google Chrome is dus verreweg de meest gebruikte browser op de markt.

Hoe kun je zien welke browser je gebruikt?

Op deze pagina kun je controleren welke browser je gebruikt. Je ziet als het goed is de browsernaam en browserversie (dit is een serie van nummers). Verder kun je zien hoeveel pagina’s je tijdens deze sessie hebt bezocht en wat voor OS je gebruikt.

Wat zijn de voordelen van een browser?

 • Gratis;
 • Makkelijk te gebruiken;
 • Overal beschikbaar, zolang je een apparaat met internetverbinding hebt;
 • Biedt beveiligingsfuncties tegen online bedreigingen;
 • Biedt de mogelijkheid je gegevens tussen verschillende apparaten te synchroniseren;
 • Bevat gepersonaliseerde functies.

Hoe kom ik in mijn browser?

Vaak staat je browser in je taakbalk (de balk met icoontjes die je onderaan je scherm ziet). Is dit niet het geval, dan kun je je browser als het goed is in je apps terugvinden. Op een Windows-computer vind je apps door via de startzoekbalk naar standaardapps te zoeken. Op een Mac vind je standaardapps in de launchpad.

Wat is een adresbalk in een browser?

Je adresbalk is het gedeelte van je browser waar je een websitenaam (URL) intypt. Hier zie je een voorbeeld:

Wat is de veiligste browser?

Google Chrome is een van de veiligste internetbrowsers. Deze browser heeft namelijk een ingebouwde bescherming en functies die je waarschuwen als je op een malwaresite terechtkomt. Daarnaast is Google Chrome geoptimaliseerd voor meerdere apparaten. Mocht je liever geen Google Chrome gebruiken, dan is ook Mozilla Firefox een goede optie. Firefox is sneller dan Chrome, maar is iets minder stabiel.

Waar zit je browser op je telefoon?

Op je telefoon vind je de standaardbrowser meestal terug tussen je standaardapps. Je kunt een andere browser downloaden via de Google Play Store of de IOS App Store.

Meer weten?

Wil je meer weten over browsers? Dan kun je bij ons terecht! Bel ons op ons vaste nummer +31 (0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl, dan helpen we je graag.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!