Wat is noindex?

Noindex is een HTML-code in een website die zoekmachines zoals Google of Bing vertelt om een pagina niet te laten zien in de zoekresultaten. De pagina werkt nog steeds en mensen kunnen deze bezoeken, maar hij verschijnt niet op de Search Engine Result Page (SERP). De noindex-functie wordt gebruikt om te bepalen welke pagina's zoekmachines wel of niet mogen laten zien.

Waarvoor gebruik je noindex?

De noindex-functie is handig voor verschillende doeleinden:

  • Het stelt zoekmachines in staat om bepaalde informatie over te slaan in grote databases;
  • Het is nuttig voor webpagina's die maar voor een korte tijd bestaan en daarna worden verwijderd;
  • Het helpt om pagina's - bedankpagina’s, winkelwagentjes - openbaar toegankelijk te houden, maar voorkomt te veel bezoekers vanuit de zoekmachine;
  • Het is handig voor speciale versies van pagina's - zoals mobiele of printvriendelijke versies - die niet apart in zoekmachines hoeven te komen.

Zijn noindex-pagina’s onzichtbaar voor Google?

Hoewel ze niet worden geïndexeerd, worden noindex pagina's wel gecrawld door Google, zodat de robot kan zien dat de pagina niet hoeft te worden geïndexeerd. Verder gaat elke zoekmachine anders om met noindex-informatie. Soms negeert een zoekmachine de tag helemaal. Ook kan het even duren voordat Google je pagina opnieuw crawled en de no-index tag ziet. Daarom is het niet altijd zeker dat een noindex tag een pagina volledig verbergt voor zoekmachines.

Wat is het verschil tussen noindex en nofollow?

Met “noindex” komt een pagina niet in zoekresultaten en "nofollow" zorgt ervoor dat zoekmachines geen extra waarde toekennen aan de links op die pagina. Uitgebreider is dit wat er gebeurt:

          - Noindex zegt tegen zoekmachines om een pagina niet te laten zien in de zoekresultaten. Dit is handig voor pagina's die niet nuttig zijn voor de meeste mensen, zoals beheerpagina's. Staat een pagina op 'noindex', dan kunnen zoekmachines hem nog wel crawlen.

          - Nofollow vertelt zoekmachines om geen 'waarde' door te geven via de links op een pagina. Dit wordt gebruikt wanneer een websitebeheerder niet achter de inhoud van gelinkte pagina's wil staan, zoals bij gebruikerscommentaren.

Meer weten over noindex?

Neem contact met ons op! Bel naar +31 (0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. Onze specialisten helpen je graag!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!