Wat zijn Backlinks?

Backlinks - ook bekend als inkomende links of externe links - zijn links van een website naar (een pagina op) een andere website. Ze zijn belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) omdat zoekmachines zoals Google backlinks beschouwen als een soort aanbeveling, deze backlinks vormen samen het linkprofiel van de website. Hoe meer backlinks een website heeft, hoe hoger de kans is dat de zoekmachine de site als waardevol en relevant beschouwt voor bepaalde zoektermen, wat resulteert in een hogere ranking op de zoekresultatenpagina's. Backlinks helpen ook bij het vergroten van de autoriteit en geloofwaardigheid van een website en bij het verhogen van de zichtbaarheid en het verkeer. Het actief aanleggen van zulke waardevolle links heet linkbuilding.

Wat is linkbuilding?

Linkbuilding is het actief verkrijgen van backlinks van andere websites naar jouw website om hoger te scoren in zoekmachines en meer bezoekers te trekken. Het gaat om het creëren van links die de autoriteit en relevantie van je site in de ogen van zoekmachines verhogen.

Hoe werken backlinks voor SEO?

Backlinks zijn belangrijk voor zoekmachine-optimalisatie (SEO) omdat ze functioneren als een indicatie van de kwaliteit en relevantie van een website voor zoekmachines. Wanneer een website een link naar jouw site bevat, interpreteert een zoekmachine dit als een aanbeveling. Dit suggereert dat jouw content waardevol of informatief is. Vooral voor Google’s algoritme is dit belangrijk. Dat algoritme ziet backlinks als een van de belangrijkste factoren voor het bepalen van de rangschikking van een website in zoekresultaten.

Waarom zijn backlinks belangrijk?

Hoe meer hoogwaardige en relevante backlinks een website heeft van gevarieerde en autoritaire bronnen, hoe groter de kans dat de site als een betrouwbare autoriteit wordt beschouwd. Dit speelt mee in het behalen van een hogere positie in de zoekresultaten. Daarom streven SEO-specialisten ernaar om een sterk linkprofiel op te bouwen om de zichtbaarheid en geloofwaardigheid van een website te verbeteren.


Wat is een goede backlink?

De kwaliteit van een backlink wordt door verschillende factoren bepaald:

  • Relevantie: Een link van een website die nauw aansluit bij jouw onderwerp of branche is waardevoller dan een willekeurige link;
  • Autoriteit van de verwijzende website: Een link van een gerenommeerde en veelbezochte site weegt zwaarder dan een link van een onbekende bron;
  • Presentatie van de link: Een natuurlijk geplaatste link binnen waardevolle content is effectiever dan een willekeurig geplaatste of gekochte link;
  • Diversiteit van backlinks: Een breed scala aan links van verschillende betrouwbare bronnen is beter dan vele links van dezelfde bron.


Meer weten?

Heb je hulp nodig bij het aanleggen van goede backlinks om een mooi linkprofiel voor je website te creëren? Neem dan contact met ons op via ons vaste nummer +31 (0)229 763 561 of via info@semwerkt.nl. Onze specialisten staan klaar om je te helpen!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!