Wat is een vlogger?

Een vlogger is een persoon die op een online videoplatform zoals YouTube vlogs plaatst. Door de opkomst van betaalbare camera’s en editingsoftware is vloggen een steeds populairdere vorm van contentcreatie, want de drempel om zelf te gaan filmen wordt voortdurend lager.

Free Smiling Woman Holding Black Dslr Camera Stock Photo

Wat is een vlog?

Het woord vlog is een samenvoeging van de woorden “video” en “blog”. In een vlog neemt een vlogger je mee in zijn dag, of vertelt hij over zichzelf. Omdat een vlog (meestal) met een smartphone wordt gefilmd, heeft de video vaak een ongeplande en relaxte sfeer. Wel bestaan er ook vlogs die (al dan niet losjes) een script of plan volgen. Is een vlogger populair, dan zijn zijn video’s namelijk vaak wat professioneler van gevoel. Toch blijft de basis van een vlog dat je wordt meegenomen in iemand zijn dagelijks leven.

Wat zijn de kenmerken van een vlog?

 • Vaak worden vlogs met een smartphone gefilmd;
 • Een vlog heeft een informele, persoonlijke stijl;
 • Een vlog geeft inkijk in de persoonlijkheid of in het dagelijks leven van de vlogger;
 • Een vlog is meestal (maar niet altijd) onderdeel van een serie vlogs.

Wat is het verschil tussen een vlog en een blog?

Een vlog (letterlijk een videoblog) en een blog hebben een aantal overeenkomende kenmerken. Beiden zijn op het internet te vinden, hebben een informele toon en geven inkijk in het (gedachten)leven van de maker. Het grootste verschil tussen een vlog en een blog is dan ook het soort media waaruit de content bestaat: een vlog is een video en een blog betreft een stuk tekst.

Free Young woman recording vlog with photo camera Stock Photo

Wie zijn de meest populaire vloggers?

Anno 2022 waren de vijf meest populaire Nederlandse vloggers:

 1. Jelly (22.5 miljoen abonnees);
 2. Kwebbelkop (14.9 miljoen abonnees);
 3. Nikkie Tutorials (13.8 miljoen abonnees);
 4. NiceNienke (3.4 miljoen abonnees);
 5. Enzo Knol (2.6 miljoen abonnees).

Hoe maak je een goede vlog?

Er bestaan verschillende soorten vlogs, daarom is er niet één perfect stappenplan om een goede vlog te maken. Het is in ieder geval belangrijk dat je voordat je gaat filmen alvast bedenkt wat voor soort vlog(s) je wilt maken. Bekende vloggers maken vaak verschillende vlogs die allen dezelfde stijl of hetzelfde onderwerp hebben. Nadat je je niche hebt vastgesteld, is het een goed idee om jezelf voor te bereiden. Vlogs komen natuurlijk en relaxed over, dus is het belangrijk dat je menselijk tegen een camera leert te praten en dat je lichaamstaal niet gespeeld lijkt. Ook is het belangrijk dat je scherp in beeld bent en dat er geen vreemde dingen in de achtergrond van je video te zien zijn.

Welke soorten vlogs bestaan er?

Een vlog kan over letterlijk alles wat je maar wilt gaan, zolang het binnen de regels en richtlijnen van het platform valt waarop jij je video’s plaatst. Een aantal populaire onderwerpen zijn:

 • Make-up;
 • Mode;
 • Koken/eten;
 • Een dag in het leven van…;
 • Gaming;
 • Familie;
 • Reizen.

Hoe lang mag een vlog zijn?

Hoe lang een vlog is, verschilt erg per platform. Standaard is een YouTube-vlog in ieder geval rond de twaalf minuten lang (in verband met ad-revenue, oftewel het inkomen dat een YouTube-partner uit advertenties haalt), maar een vlogger die zijn video’s plaatst op bijvoorbeeld TikTok kan maar een video van maximaal drie minuten plaatsen.

Wat heb je nodig om een vlog te maken?

Wat voor apparatuur je nodig hebt, verschilt per soort vlog. Hieronder vind je een aantal hulpmiddelen die je misschien nodig hebt:

 • Een (vlog)camera of smartphone (nodig);
 • Video-editingsoftware (nodig);
 • Een statief;
 • Een externe microfoon;
 • Lampen;
 • Een powerbank (als je met je smartphone filmt).

Wat verdien je met een vlog?

Hoeveel een vlogger verdient, ligt aan een aantal factoren. Op welk platform plaatst de vlogger bijvoorbeeld zijn video’s? Is het antwoord “YouTube” en is de vlogger partner, dan verdient hij ongeveer één à drie euro per duizend weergaven. Bevat de vlog sponsored content, dan gaat dit bedrag omhoog. Een YouTube-vlogger die geen partner is of die niet erg populair is, verdient waarschijnlijk helemaal geen geld aan de vlogs. Een TikTok-vlogger verdient alleen geld aan sponsored content - bijvoorbeeld door affiliate links in de omschrijving van zijn video te plaatsen of door samen te werken met een bekend merk - waardoor er geen standaard inkomen per vlog is.

Wat is het verschil tussen een vlog en een video?

Iedereen die een filmpje voor een socialmediaplatform maakt, maakt een video. Maar niet iedereen die beeldmateriaal op bijvoorbeeld YouTube plaatst, heeft ook meteen een vlog geplaatst. In een video staat de maker niet altijd op beeld. Daarbij kan een video ook een zakelijke video, advertentie of video-essay betreffen. In een vlog is de maker van de video altijd in beeld, neem je een kijkje in zijn of haar leven en praat de maker vaak ook tegen de kijker, oftewel tegen jou. Een vlog komt op die manier een stuk persoonlijker over dan een normale video.

Free Person Holding Space Gray Iphone 5 Stock Photo

Meer weten over vlogs?

Neem dan contact met ons op. Bereik ons telefonisch via +31(0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De specialisten van Semwerkt beantwoorden al uw vragen!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!