Google Maps (in het kort Maps) is een online dienst van Google waarmee je via een app of de webbrowser kaarten of luchtfoto’s (satellietbeelden) kunt bekijken. Je kunt Maps als lokale kaart gebruiken, maar je kunt ook andere plaatsen of hele continenten/de wereld zien. Daarbij heb je de optie tot Street View, waarmee je op straatniveau een omgeving bekijkt en je in die omgeving voortbeweegt.
Voordat Google Maps ook daadwerkelijk Google Maps was, werd het ontwikkeld door Lars en Jens Eilstrup Rasmussen. Nadat hun bedrijf - dat zich ook nog met enkele andere geografische diensten bezighield - in 2004 door Google werd overgenomen, kwam Google Maps op de markt. Toen Google Maps en Google Local in 2006 werden samengevoegd, begon de applicatie te lijken op de app die we vandaag de dag kennen
Vanaf 2007 kon je via de routeplanner van Google Maps ook je reis met het openbaar vervoer plannen. Sindsdien zijn er nog enkele toevoegingen gedaan om gebruiksgemak te vergroten.
In 2013 werd er een nieuwe versie van Google Maps geïntroduceerd die van nieuwe technologieën gebruik maakte. Hoewel de oude versie van Google Maps in 2014 inactief werd, lijkt het huidige Google Maps in veel opzichten nog op het oude Google Maps.
Je kunt Google Maps zowel via de app als via je browser gebruiken. Hoe de twee werken, kan in sommige opzichten verschillen:
Op veel Androidtelefoons staan de meeste Google-applicaties standaard geïnstalleerd. Open je de App, dan zie je een kaart van je directe omgeving (ervan uitgaande dat jij toestaat dat de app je locatie weet). Vanaf dat punt is het mogelijk uit te zoomen of andere locaties te bekijken. Druk je op “explore”, dan zie je meteen welke gelegenheden er in je omgeving zijn (hotels, restaurants, etc.). Ook maak je makkelijk vanaf je eigen locatie een routeplanning naar een ander adres.
Om Google Maps op het internet te openen, Googel je een plaatsnaam en open je vervolgens Maps in de zoekresultaten. Ook is het mogelijk om simpelweg www.Google.com/maps in je adresbalk te typen. Doe je dit laatste, dan zie je de omgeving waar Maps - op basis van je IP-adres - denkt dat jij je bevindt. Je kunt Street View over het algemeen makkelijker gebruiken via de browser, maar de dienst is voor zowel de browser als de app beschikbaar.
Om in de browser van Street View gebruik te maken, klik je op het oranje poppetje rechts onderin (let op: dit poppetje is klein) en houd je de muisknop ingedrukt. Je sleept het poppetje vervolgens naar de straat die je wilt zien. Laat je de muisknop los, dan valt het poppetje als het ware de straat in en wordt Street View geopend. Door middel van 360° foto’s (foto’s waarin je om je heen kunt kijken) sta jij dan digitaal in de straat. Je beweegt je door de omgeving door op de weg te klikken.
Street View van Google Maps maakt het heel makkelijk om van welke omgeving op de wereld dan ook een duidelijk beeld te krijgen. Echter kun je niet alle plaatsen op de wereld zomaar met Street View bezoeken. Een aantal mooie voorbeelden van plaatsen die je niet kunt zien zijn:
Wanneer je naar de “Marcoule nuclear site” navigeert, zie je wel degelijk een normale kaart. Echter kun je in deze omgeving geen Street View gebruiken. Wanneer je naar satellietbeelden overgaat, zie je zelfs alleen maar pixels! Google Maps geeft zelf aan dat de plaats permanent gesloten is.
Typ je “Jaenette Island Russia” in de zoekbalk van Google Maps, dan kom je in een leeg stuk zee uit. Daardoor lijkt het misschien alsof het eiland helemaal niet zichtbaar is. Wanneer je uitzoomt, vind je het eiland echter iets ten noorden van de plaats waar je uitkomt. Je kunt alleen geen straten, natuur of andere kenmerkende details zien en via de satelliet zie je alleen maar een wazige vlek.
Noord-Korea is zowel als kaart als via de satelliet normaal te zien. Helaas kun je maar heel beperkt via Street View in het land kijken. Door straten navigeren is ook geen optie. China idem dito. De plaatsen die je wel kunt zien, zijn vaak toeristische bestemmingen.
In Duitsland zijn grote steden gewoon met Street View te bezoeken, maar je hebt weinig Street View-opties in vergelijking met omliggende landen. Vooral in landelijke omgevingen is Street View beperkt tot vaste punten op de kaart. Vanaf die punten kun je je niet voortbewegen.
Het is onmogelijk om alle losstaande huizen, meren en plaatsen of eilanden die niet of slecht zichtbaar zijn op een rij te zetten. Een aantal mooie voorbeelden zijn (anno maart 2023): een meer in Wellington - Florida, bepaalde plaatsen in Israël en de kerncentrale Cattenom in Frankrijk. Ook zijn er bepaalde wazige plekken in Street View die er zonder reden lijken te zijn, bijvoorbeeld boven in bomen.
Je zou het eigenlijk niet verwachten, maar zelfs in Nederland is er een geheime plek. Vlak bij Noordwijk zie je via de satelliet een wazige cirkel. Dit is een van de huizen van de Koninklijke familie. De manier waarop dit is gedaan is alleen niet zo slim, aangezien je de plek in Street View wel gewoon kunt bezoeken. Je ziet het huis op die manier zelfs nog beter dan van bovenaf. In Nederland zijn er eigenlijk geen plekken die je helemaal niet kunt zien, behalve als het onmogelijk is om er met een camera te komen (bijvoorbeeld het NAVO commandocentrum).
Er bestaan online allerlei verhalen over waarom bepaalde plaatsen niet zichtbaar zouden zijn, maar vaak zijn de antwoorden heel simpel. Op een plaats met veel nucleaire straling kan bijvoorbeeld niemand komen om foto’s te nemen zonder zijn gezondheid te riskeren, dus is Street View daar geen optie. Verder worden de satelietbeelden waarschijnlijk wazig gemaakt zodat mensen geen dingen zien die hen uitnodigen op eigen houtje de omgeving te verkennen.
Daarbij is Google een Amerikaans bedrijf, dus willen sommige overheden liever niet dat Google al te veel beelden van hun land heeft. Dat betekent over het algemeen niet meteen dat de overheid van zo’n land ook echt iets in zijn schild voert.
Vliegvelden, huizen of testplaatsen zijn meestal niet meteen slecht zichtbaar omdat er iets geks mee is. Vaak heeft de keuze om een plaats wazig of zwart te maken meer met privacy dan met iets anders van doen. Plaatsen waarop iets ongepasts is te zien, worden vaak ook wazig gemaakt. Verder worden gezichten onherkenbaar gemaakt. En de onverklaarbare wazen die je bijvoorbeeld boven in bomen ziet? Google Maps is een enorm grote kaart waarin natuurlijk ook wel eens fouten voorkomen. Vaak worden die fouten na een tijdje herkent en opgelost.
Om de Google Maps-app als navigatiesysteem te gebruiken, voer je in de zoekbalk de plaats of het adres waar je naartoe wilt in. Daarna druk je op “directions” en kies je je vervoermiddel, bijvoorbeeld de auto, het OV of de fiets. De app wijst je dan niet alleen de weg, maar vertelt je ook hoelang het duurt voor je je bestemming bereikt.Wat gaat er aan Google Maps veranderen?
Op dit moment is Google bezig aanpassingen te maken aan Google Maps, waardoor je via je camera de Street View-dienst kunt gebruiken. Loop je ergens rond, dan volg je een route of zie je de namen van bedrijven (en of het daar op dat moment druk is of niet) via je camera. Deze update wordt anno 2023 voor bepaalde plaatsen doorgevoerd.
Op dit moment is Google bezig aanpassingen te maken aan Google Maps, waardoor je via je camera de Street View-dienst kunt gebruiken. Loop je ergens rond, dan volg je een route of zie je de namen van bedrijven (en of het daar op dat moment druk is of niet) via je camera. Deze update wordt anno 2023 voor bepaalde plaatsen doorgevoerd.
Wanneer je Google Maps opent, zie je vaak meteen welke bedrijven, restaurants, winkels en andere attracties er om je heen zijn te vinden. Klik je op zo’n bedrijf, dan staat er hoeveel sterren door bezoekers of klanten worden gegeven en zie je zelfs foto’s. Voor een bedrijf kan het daarom interessant zijn om via Google Maps te worden gevonden: zoeken mensen een restaurant in de buurt? Dan kiezen ze misschien voor jouw restaurant als ze die in Google Maps tegenkomen.
Semwerkt kan je helpen in Google Maps te worden gevonden.
Naast Google Maps bestaan er andere kaart-applicaties die je op een soortgelijke manier gebruikt. Bing Maps biedt bijvoorbeeld dezelfde functies. Ook Apple heeft een eigen kaart-en-navigatiesysteem.
Wil je meer weten over Google Maps en hoe jij als bedrijfseigenaar je voordeel uit deze dienst haalt? Neem dan contact met ons op! Bel ons iedere werkdag tussen 9:00 uur en 17:00 uur op +31(0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. Onze specialisten helpen je graag.
Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!