Wat is lorem ipsum?

Lorem ipsum is een opvultekst (of dummytekst) die door webdesigners, grafisch ontwerpers en drukkers wordt gebruikt om alvast een indruk te krijgen van hoe een website, brochure of boek er uiteindelijk uit zal zien. Een lorem ipsum-tekst wordt dus gebruikt om ruimte op te vullen, waar later een andere tekst zal komen staan, en “Lorem ipsum dolor sit amet” zijn waarschijnlijk de meest gebruikte woorden die je online kunt vinden.

Wat betekent lorem ipsum?

Waarschijnlijk ben je de lorem ipsum-tekst wel eens tegengekomen, of heb je hem zelfs gebruikt, maar wat betekent het eigenlijk? We associëren lorem ipsum met Latijn, en het klinkt ook wel een beetje als Latijn, maar als je de taal zelf gestudeerd hebt, zul je wel merken dat veel van de woorden in een lorem ipsum-tekst eigenlijk niet bestaan. Dus wat betekent lorem ipsum? Nou, helemaal niets, of in ieder geval grotendeels niets.

Waar komt lorem ipsum vandaan?

Het is moeilijk om te achterhalen wat de oorsprong van de lorem ipsum-tekst is. Wel valt te ontdekken dat de eerste lorem ipsum-teksten rond het jaar 1500 voor het eerst opdoken, en dat is niet geheel toevallig: rond deze tijd kwam de boekdrukkunst tot bloei. Vermoedelijk begonnen drukkers toen lorem ipsum-teksten te gebruiken, om het uiterlijk van lettertypes te testen. Hoogstwaarschijnlijk zijn een aantal woorden afkomstig uit een passage van Cicero: “Neque porro quisquam est qui dolorem ipsum quia dolor sit amet, consectetur, adipisci velit[…]” Deze zin betekent: “Niemand houdt van pijn, zoekt de pijn op en wil pijn hebben alleen om de pijn zelf[…]” (of: “Bovendien is er ook niemand om de pijn voor zijn eigen belang houdt, die het zoekt, en moet, simpelweg omdat het pijn[...]” maar deze vertaling is wat letterlijker.) Of lorem ipsum nu wel of niet van Cicero afkomstig is, veel huidige lorem ipsum generatoren gebruiken zijn werk ‘De Finibus Ge waart et malorum’ als basis. Dat een soortgelijke tekst door drukkers in de zestiende eeuw werd gebruikt, en niet een andere tekst, zal verder geen diepgaande reden hebben.

Waarom worden lorem ipsum-teksten gebruikt?

Lorem ipsum vindt dus zijn oorsprong in de zestiende eeuw, maar waarom gebruiken we nu nog steeds dezelfde tekst? Een deel van de reden zal liggen bij gemakzucht: het werkt, en we doen het al eeuwen zo, dus waarom zouden we nu iets anders gaan doen? Maar natuurlijk zijn er nog meer redenen. Een standaard lorem ipsum-tekst of een tekst ‘geschreven’ door een lorem ipsum-generator ziet er op het eerste gezicht heel echt uit, wat zo’n tekst geschikt maakt om het uiterlijk van allerlei drukwerken en webpagina’s de testen. Vooral ontwerpers gebruiken om deze reden vaak lorem ipsum-teksten. 

Voorbeeld van een lorem ipsum-tekst

De volgende tekst is de versie van lorem ipsum die het meest wordt gebruikt:

“Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipisicing elit, sed do eiusmod tempor incididunt ut labore et dolore magna aliqua. Ut enim ad minim veniam, quis nostrud exercitation ullamco laboris nisi ut aliquip ex ea commodo consequat. Duis aute irure dolor in reprehenderit in voluptate velit esse cillum dolore eu fugiat nulla pariatur. Excepteur sint occaecat cupidatat non proident, sunt in culpa qui officia deserunt mollit anim id est laborum.”

 

Hoewel lorem ipsum veel wordt gebruikt voor het testen van de indeling van webpagina’s, e-mails en drukwerk, is het belangrijk om tijdens het ontwerpen van zo’n indeling te onthouden dat lorem ipsum niet meer dan een voorbeeldtekst is. Het aanpassen van de indeling op content (in plaats van content op de indeling) is veel efficiënter en wordt door het gebruik van computers steeds eenvoudiger.

 

Natuurlijk kun je de lorem ipsum tekst niet eeuwig op je website laten staan. Het is erg belangrijk om goede teksten door een copywriter te laten schrijven. De copywriters van Semwerkt beschikken over alle kwaliteiten om een de beste teksten voor jouw doelgroep te maken. Bezoek eens onze pagina over content marketing of neem contact met ons op om alle mogelijkheden te ontdekken.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!