Wat is een template?

Een template, in het Nederlands ook wel bekend als sjabloon of mal, is een vast model voor de opmaak van een website, e-mail, nieuwsbrief of andere online communicatie-uiting. Een template dient als basis voor het invullen van pagina’s of documenten met een vaste indeling en maken het voor een ontwerper op die manier mogelijk om sneller een ontwerp met vooraf vastgestelde basiskenmerken te maken. Vaak bevat een template een aantal onderdelen die altijd hetzelfde zijn, en wordt er binnen die onderdelen content geplaatst die iedere keer verschilt.

Welke onderdelen heeft een template?

De vaste onderdelen die een template meestal heeft, zijn:

  • Een header en footer;
  • Een logo;
  • Navigatie-onderdelen (op een website);
  • Een kleurenthema;
  • Paginamarges, tekstgrootte en lettertype.

Waarvoor worden templates gebruikt?

  • E-mail of nieuwsbrief: stuurt jouw bedrijf vaak mails met een vaste indeling, bijvoorbeeld nieuwsbrieven, dan is het slim een template van een standaard mail te hebben;
  • CMS: vaak bieden Content Management Systemen standaard elementen voor de opbouw van een webpagina. Denk aan Wordpress;
  • Webbuilder: in deze vereenvoudigde vorm van CMS worden templates in HTML aangeboden, maar ziet de gebruiker ze alleen visueel. Dit staat ook wel bekend als WYSIWYG (What you see is what you get).

Waarom is een template belangrijk?

De belangrijkste reden om gebruik te maken van een template, is de uniformiteit die deze met zich meebrengt. Gebruik je een template voor bijvoorbeeld een website, dan weet je zeker dat de kleuren, het logo en de indeling op iedere pagina hetzelfde zijn. Daarbij is het ook efficiënt en tijdbesparend. Er worden geen kleine fouten gemaakt aan de layout van de site, dus hoef je die fouten ook niet op te lossen. Daarbij hoef je niet constant dezelfde elementen opnieuw in de code te schrijven, wat ook een hoop tijd scheelt.

Hoe kom je aan een template?

Net als zoveel andere dingen, is er een markt voor digitale templates. Deze kun je kopen, maar ook software zoals Shopify en JouwWeb bieden vaak diverse templates waarmee je snel een webshop online zet. Let wel op: gebruik je templates die door een ander zijn gemaakt, dan kan dit ertoe leiden dat jouw site op veel andere websites met dezelfde template lijkt. Dit kun je als nadeel zien, maar ook als voordeel: voor klanten is het fijn dat een template op een vertrouwde manier is ingericht. Natuurlijk kun je ook een webdesigner in de arm nemen, om voor jou een unieke website met een eigen template te bouwen.

Nu weet je wat templates zijn en hoe ze worden ingezet! Heb je meer vragen over hoe je een template optimaal kunt gebruiken? Bekijk eens onze contactpagina om te ontdekken wat Semwerkt voor jou kan betekenen.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!