Wat betekent Citation Flow?

Citation Flow is een statistiek, ontwikkeld door Majestic, die de kwantiteit van het backlinkprofiel aangeeft.  die een inschatting geeft van de invloed die een website kan hebben op het gebied van backlinks. De Citation Flow wordt berekend door het aantal backlinks dat naar een website verwijst, zonder de kwaliteit van de verwijzende websites hierin mee te nemen. De Citation Flow draait dus alleen om kwantiteit en is de tegenhanger van de Trust Flow, waarbij het juist draait om kwaliteit. Beide statistieken geven punten op een logaritmische schaal van 0 tot en met 100. Dat houdt in dat hoe hoger de score, hoe moeilijker het wordt om een nog hogere score te krijgen. 

Wat kan ik met de Citation Flow?

Door te kijken naar de Citation Flow, afgekort CF, kun je een inschatting maken van de invloed die een backlink van die website zal hebben voor jou. Hoe meer backlinks de website heeft, hoe hoger de Citation Flow. Echter wordt hierbij de kwaliteit van de links niet in acht genomen, terwijl kwaliteit op dit moment een van de belangrijkste factoren is om rekening mee te houden in Google. Daarom heeft Majestic ook de Trust Flow ontwikkeld, die aangeeft hoe kwalitatief het backlinkprofiel van de website is. Kijk dus zeker niet alleen naar de Citation Flow, maar ook vooral naar de Trust Flow.

Kwaliteit en kwantiteit in verhouding

Voor Google is kwaliteit veel belangrijker dan kwantiteit. Eén link van hoge kwaliteit kan bijvoorbeeld van grotere waarde zijn dan 20 links van lage kwaliteit. Veel links van lage kwaliteit kunnen zelfs schadelijk zijn voor je SEO-resultaten. Optimaal is om een natuurlijk backlinkprofiel op te bouwen waarbij kwaliteit (Trust Flow) en kwantiteit (Citation Flow) in verhouding zijn.

Die verhouding wordt de Trust Ratio genoemd en is te berekenen door de Trust Flow te delen door de Citation Flow. In principe geldt: hoe hoger de Trust Ratio, hoe beter. Kijk maar eens naar het volgende voorbeeld:

Een website met een Trust Flow van 15 en een Citation Flow van 70, heeft een Trust Ratio van 0,21. Er zijn veel inkomende links (Citation Flow 70) van bronnen van lage kwaliteit (Trust Flow 15). Maar heeft een website bijvoorbeeld een Trust Flow van 30 en een Citation Flow van 35, dan is de Trust Ratio 0,85. Hoewel er veel minder inkomende links zijn dan in het vorige voorbeeld, is de kwaliteit van de links aanzienlijk hoger. De Trust Ratio is dan ook vier keer zo hoog.

De verdeling tussen de Citation Flow en Trust Flow is ook goed te zien in de Majestic functie ‘Link Profile’. Hieronder zie je het verschil tussen een website met een goede verdeling en een website met een minder goede verdeling.

Citation Flow en Google

Google houdt geen rekening met de Citation Flow. Dit is puur een metric van de SEO tool Majestic voor het checken van backlinkprofielen. Google gebruikt wel eenzelfde soort metric genaamd PageRank. Helaas is de PageRank die jouw website krijgt van Google al jaren niet meer te checken. Dat is ook de reden dat verschillende SEO tools een eigen metric hebben ontwikkeld. Ahrefs heeft bijvoorbeeld de Domain Rating en de URL rating en Moz heeft de Domain Authority en Page Authority.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!