Wat is LinkedIn?

LinkedIn is een sociale media-website die zich specifiek richt op professionals en vakmensen, waardoor het een waardevol platform is voor iedereen die bezig is met zijn loopbaantraject. Met LinkedIn hebben gebruikers de mogelijkheid om hun professionele carrière een boost te geven door vacatures en stageplaatsen te vinden die aansluiten bij hun interesses en vaardigheden. Daarnaast kunnen ze waardevolle professionele relaties aangaan en onderhouden, waardoor ze hun netwerk vergroten en kansen creëren. Het platform biedt ook de gelegenheid om nieuwe vaardigheden te leren en te delen. Gebruikers kunnen hun expertise dus uitbreiden en zichzelf ontwikkelen. LinkedIn kan worden gebruikt via de website of de app.

Het hoofdkantoor van LinkedIn bevindt zich in Sunnyvale, Californië maar heeft wereldwijd verschillende filialen, waaronder in Amsterdam.

De geschiedenis van LinkedIn

Op 5 mei 2003 werd LinkedIn gelanceerd door Reid Hoffman. Het werd het snelst groeiende sociale netwerk in de VS, met een groei van 189% in 2007. Om deze groei verder te ondersteunen, werd in 2008 een mobiele versie van het platform geïntroduceerd. Op 13 juni 2016 maakte Microsoft bekend dat het LinkedIn zou overnemen voor een bedrag van 26,2 miljard USD (Amerikaanse dollar). De overname werd uiteindelijk voltooid in december van datzelfde jaar. In 2020 werd Ryan Roslansky aangesteld als CEO.

Hoe gebruik je LinkedIn?

Ben jij een professional? Dan kun je LinkedIn gebruiken om een netwerk op te bouwen. Op deze manier gebruik je het platform:

  • Maak een profiel aan

Het registreren en creëren van een sterk LinkedIn-profiel is de eerste stap om van start te gaan. Je profiel dient als een samenvatting van je professionele ervaring en biedt een manier om je professionele leven, mijlpalen, vaardigheden en interesses te presenteren, waardoor je waardevolle connecties kunt opbouwen en potentiële werkgevers en recruiters inzicht kunt geven in je achtergrond.

  • Bouw je netwerk op

Het opbouwen van een solide netwerk is belangrijk om het volledige potentieel van LinkedIn te benutten. Je kunt beginnen met het toevoegen van familie, vrienden, voormalige of huidige klasgenoten en collega's. Daarnaast kun je personen, bedrijven en onderwerpen volgen om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in je branche. Maak gebruik van de functie "LinkedIn Events" om deel te nemen aan professionele evenementen, zoals online workshops, seminars, netwerkevenementen en meer.

  • Een baan zoeken

Als je op zoek bent naar nieuwe carrièrekansen, kun je LinkedIn gebruiken om je zoektocht naar een baan te starten. Je kunt bedrijven onderzoeken en contact leggen met wervingsmanagers. Daarnaast kun je rechtstreeks solliciteren op vacatures, die vacatures opslaan en je interesse in nieuwe carrièremogelijkheden kenbaar maken aan je connecties.

  • Deelnemen aan gesprekken

Je kunt eenvoudig deelnemen aan gesprekken op LinkedIn. Door deel te nemen aan discussies kun je je inzichten delen en je mening geven over relevante onderwerpen. Je kunt interessante artikelen en bijdragen liken en erop reageren, net als op bijvoorbeeld Facebook. Daarnaast kun je nieuwe LinkedIn-groepen aanmaken om in contact te komen met leden die je interesses, ervaringen of ambities delen. Maak ook gebruik van LinkedIn-reacties - een reeks standaarduitdrukkingen - om gemakkelijk met je netwerk te communiceren.

  • Content delen

Op LinkedIn komen miljoenen leden dagelijks samen om contact te leggen, te leren en kennis te delen. Door content te plaatsen op LinkedIn kun je waardevolle kennis delen met je professionele netwerk. Je kunt je gedachten en ideeën met andere LinkedIn-leden delen via het "Delen"-vak.

Hoe maak je een LinkedIn-profiel aan?

  1. Ga naar de website van LinkedIn en klik op aanmelden;
  2. Vul de informatie waar om wordt gevraagd in. Je e-mailadres is verplicht, je telefoonnummer is optioneel;
  3. Zoek je contactpersonen op het netwerk. Dit kan via de suggesties, maar ook via de knop “connecties vinden”;
  4. Optimaliseer je persoonlijke profiel.

Kost LinkedIn geld?

Het aanmaken van een basisaccount op LinkedIn is gratis. Wil je extra functionaliteiten gebruiken, dan kun je ervoor kiezen om te upgraden naar een Premium-account. Met een Premium-account heb je toegang tot meerdere marketing-, wervings-, verkoop- en cursusproducten, die je ondersteunen in verschillende aspecten van je loopbaantraject. Je kunt een Premium-account een maand lang gratis uitproberen, maar daarna kost het geld.

Meer weten?

Wil je meer weten over LinkedIn? Onze specialisten beantwoorden al je vragen! Bel ons op ons vaste nummer +31 (0)229 763 561 of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. Tot snel!

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!