Wat is een Gif?

Als we het over een GIF hebben, bedoelen we niet de rode appel uit Sneeuwwitje en de zeven dwergen of een flesje met een felgroene vloeistof erin. GIF staat voor Graphics Interchange Format. Een GIF is officieel een bitmapafbeelding met maximaal 256 kleuren. Dit kan een stilstaande afbeelding zijn, maar als we het over een GIF hebben bedoelen we vrijwel altijd een bewegende afbeelding.

Geschiedenis van GIFs

Ontwikkelaars bij CompuServe introduceerden het Graphics Interchange Format in 1987. In het begin werd het GIF-formaat voornamelijk gebruikt om stilstaande afbeeldingen zonder compressie weer te geven, zodat er geen pixels of kleuren verloren gingen. JPG-bestanden werden echter al snel veel populairder, want de vermindering van kwaliteit zorgt ervoor dat een JPG-bestand uit aanzienlijk minder data bestaat. Uiteindelijk werden ook animerende GIFs ontwikkeld.

Wat is een animerende GIF?

Als er op het internet wordt gesproken over een GIF, wordt er meestal een animerende GIF (animated GIF) bedoeld. Een animerende GIF is een afbeelding die (meestal niet langer dan enkele seconden) beweegt en daarna weer opnieuw begint. Het is niet hetzelfde als een video, want je hoort geen geluid en het data-formaat is veel kleiner.

Hoe gebruik je animerende GIFs?

Animerende GIFs worden voornamelijk in chat-applicaties - bijvoorbeeld WhatsApp en Discord - veel gebruikt als reactie op berichten. Ook worden ze op sociale media geplaatst, meestal in de vorm van een meme. Een meme is een afbeelding die online wordt geplaatst en daarna verder wordt verspreid. De bedoeling is dat de afbeelding grappig is, maar dat is eigenlijk alleen zo als je de internet-cultuur waaruit de meme is ontstaan begrijpt.

Hoe maak je een GIF?

De meeste programma’s waarmee je foto’s bewerkt bieden de optie je afbeelding als GIF-bestand te exporteren (op te slaan). Zo ook het gratis fotobewerkingsprogramma Canva.com. Om een animerende GIF te maken, kun je een videomontageprogramma gebruiken of deze website bezoeken.

Hoe spreek je GIF uit?

Het is een enorm felle discussie die al sinds 1994 gaande is: zeg je kif of djif? Online heeft iedereen er een mening over en kun je het eigenlijk nooit goed doen. Volgens de Oxford Dictionary zijn beide manieren waarop je het woord kunt uitspreken juist, maar niet iedereen is het daarmee eens. Zelfs president Barack Obama heeft zich in het debat gemengd! Volgens hem spreek je GIF uit als kif.

Hoewel het debat er niet mee eindige, kwam GIPHY CEO en founder Alex Chung in 2020 met zijn officiële statement: “At Giphy, we know there’s only one ‘Jif’, and it’s peanut butter. If you’re a soft G, please visit Jif.com. If you’re a hard G, thank you, we know you’re right.”

(Vertaling: “Bij Giphy weten we dat er maar één 'Jif' [djif] is en dat is de pindakaas. Als je een zachte G [dj] bent, ga dan naar Jif.com. Als je een harde G [k] bent, bedankt, we weten dat je gelijk hebt.”)

Hoe zet je GIFs in bij je online marketing?

Het is mogelijk om animerende GIFs die je zelf hebt opgenomen op je website te plaatsen, bijvoorbeeld om te laten zien hoe een product werkt. Echter worden GIFs vrijwel het meest gebruikt op sociale media in de vorm van memes en is het af te raden deze op je website of een ander officieel online platform te plaatsen. Over het algemeen maakt bijna iedere populaire meme namelijk gebruik van een afbeelding of animatie die door copyrightwetten wordt beschermd. Het is niet ongebruikelijk dat eigenaar van dit soort content een schadevergoeding eist als je memes zonder toestemming deelt.

Meer weten?

Wil jij meer weten over GIFs? Neem dan contact met ons op! Onze experts vertellen je graag meer. Je kunt ons bereiken via ons vaste nummer +31(0)229 763 561 of door een e-mail te sturen naar info@semwerkt.nl.

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!