Heb je weleens een deur proberen te openen die op slot zit? Op het internet is een 403 Forbidden error net zoiets. Het is een HTTP-statuscode die je tegenkomt als je probeert toegang te krijgen tot een webpagina of bron waar je eigenlijk niet mag komen. Zo’n pagina wil je natuurlijk voorkomen op je website, want het gevolg hiervan kan zijn dat bezoekers wegklikken en afhaken.
Als je op een website zit en op een link klikt, kan het gebeuren dat je in plaats van de verwachte inhoud de melding: "403 Forbidden" ziet. Dit gebeurt wanneer de eigenaar van de website of de server waarop het gehost is, beslist heeft dat jij (of het publiek in het algemeen) geen toegang mag hebben tot die specifieke pagina. Soms is dit om beveiligingsredenen, soms om de inhoud privé te houden. Het kan ook komen doordat de inhoud alleen bedoeld is voor een specifieke groep mensen met de juiste permissies.
403 Forbidden is een HTTP-statuscode die aangeeft dat de server het verzoek om toegang tot een bepaalde bron heeft begrepen, maar toch weigert toestemming te geven voor toegang. Hier is hoe het werkt:
Hiervoor kun je verschillende SEO-tools gebruiken, een daarvan is Screaming Frog SEO Spider. Je kunt deze tool een crawl over je hele website laten uitvoeren, iedere pagina wordt dan langsgelopen. Nadat deze voltooid is, kun je filteren op 403 Forbidden errors, deze komen dan allemaal naar voren. Vervolgens kun je eenvoudig analyseren wat de oorzaak van de fouten is. Heeft het te maken met permissie-instellingen, geblokkeerde IP-adressen, configuratieproblemen of iets anders? Als je weet wat er aan de hand is, kun je dit vaak vrij eenvoudig oplossen. Voer nadat je dit hebt opgelost nog een crawl uit, je kunt dan daadwerkelijk zien of de 403-fouten zijn verdwenen. Het is belangrijk om deze crawl regelmatig uit te voeren, zeker nadat er iets is gewijzigd aan de website.
Een 403 Forbidden error en een 404 Not Found error lijken op het eerste gezicht misschien op elkaar, maar ze zijn heel verschillend. Een 404 error betekent dat de pagina die je zoekt simpelweg niet bestaat. Misschien is hij verplaatst, verwijderd of heeft hij nooit bestaan. Een 403 error, daarentegen, betekent dat de pagina wel degelijk bestaat, maar dat je gewoonweg geen toegang hebt. Kortom, bij een 404 error is de pagina nergens te vinden, terwijl bij een 403 error de pagina er wel is, maar je er niet bij kunt.
Loop je tegen een 403 Forbidden-melding aan en vraag je je af hoe je dit kunt oplossen? Of wil je meer weten over dit soort fouten en andere website gerelateerde zaken? De specialisten van Semwerkt staan klaar om je te helpen en al je vragen te beantwoorden. Neem contact op en duik dieper in de digitale wereld. Zij weten als geen ander hoe je door de digitale deuren kunt navigeren!
Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!