Wat is de Domain Authority?

De Domain Authority, ook wel DA, is een score die inschat hoe goed een website zal ranken in de zoekresultatenpagina’s van zoekmachines als Google, Bing en Yahoo. De score is ontwikkeld door Moz, wereldwijd één van de meest bekende SEO-tools. De Domain Authority wordt berekend op een schaal van 1 tot en met 100, waarbij een hogere score betekent dat er meer kans is op een goede ranking. De Domain Authority is geen ranking factor van Google, maar schat alleen in hoe waarschijnlijk het is dat een website goed zal ranken.

Waarom bestaat de Domain Authority en hoe wordt de score berekend?

Vanaf 1996 was de Google PageRank score te zien in Webmaster Tools, de toenmalige Search Console, en in de Toolbar PageRank. Toen PageRank in 2009 uit Webmaster Tools werd verwijderd en in 2016 ook de Toolbar PageRank verdween, was het niet meer mogelijk om de score van je website te zien. Daarom gingen verschillende SEO-tools proberen PageRank na te bootsen. Voorbeelden hiervan zijn Ahrefs met Domain Rating en URL rating, Majestic met Trust Flow en Citation Flow en Moz met Domain Authority en Page Authority. Ze gebruiken allemaal verschillende factoren en algoritmes om tot een score te komen. Factoren die voor alle tools belangrijk zijn, zijn het aantal inkomende links naar een website, het aantal domeinen dat naar een website linkt en de kwaliteit van de links en de verwijzende domeinen. Het zal ze echter nooit lukken om de algoritmes van Google precies te kopiëren, aangezien dit strikt geheim is.

Het verhogen van de Domain Authority?

Zoals we al eerder benoemden wordt de DA score gebaseerd op allerlei factoren. In de basis zijn backlinks van pagina’s met hoge autoriteit die relevant zijn voor jouw branche het belangrijkste. Dit wordt kwalitatieve linkbuilding genoemd. Daarnaast wil je ook zo veel mogelijk backlinks krijgen om het linkprofiel te vergroten. Dat wordt ook wel kwantitatieve linkbuilding genoemd. Het is echter vooral van belang om de verhouding van kwaliteit en kwantiteit in het linkprofiel in balans te houden. Een linkprofiel dat bestaat uit overwegend veel backlinks van lage kwaliteit, kan ervoor zorgen dat de website minder autoriteit uitstraalt richting Moz. Dat zorgt dan weer voor een lage DA-score. 

Page Authority

De Domain Authority score wordt logischerwijs op domeinniveau gegeven. De Page Authority wordt, je raadt het al, op paginaniveau gegeven. Deze score is ook ontwikkeld door Moz en probeert te voorspellen hoe goed een bepaalde pagina zal ranken. Hierover lees je meer in ons artikel over Page Authority.

De Domain Authority van elk domein controleren

Je kunt de Domain Authority van vrijwel elk domein op het internet gratis controleren. De MozBar extensie is erg handig om snel de scores van de huidige website te controleren. Hier zie je naast de Domain Authority ook de Page Authority, het aantal backlinks en de spam score. Je kunt ook gegevens over technische elementen op de website als de meta data en attributen in een notendop zien. Voor een uitgebreidere check van een domein komt de Link Explorer van Moz van pas. In de Link Explorer vind je extra informatie zoals de domeinen die naar een website linken, de scores van die domeinen. Echter zijn veel features niet beschikbaar in de gratis versie. Om alles te weten zul je Moz Premium aan moeten schaffen. 

Meer weten?

Neem dan contact met ons op via het directe nummer +31(0)229 763 561
of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. De experts van Semwerkt staan voor je klaar!