Verandert Bard iets aan de SEO van je website?

Begin februari bracht Microsoft de testversie van Bing Search (ondersteund door ChatGPT) uit. Nu is het eindelijk zo ver: Bing Chat kan door iedereen worden gebruikt. Er worden dan ook veel verhalen en - nog belangrijker - screenshots gedeeld. Ook Google is bezig aan een AI-versie voor diens zoekmachine: Bard. In Engelstalige landen is de testversie zelfs al beschikbaar! Maar wat gaat er precies aan Google Search veranderen? En hoe kunnen we hierop inspelen met betrekking tot zoekmachine-optimalisatie? In dit blog vertellen we je alles wat je moet weten over Bard.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

In het kort

Op 8 februari 2023 liet Google tijdens een livestream zien wat de plannen in de nabije toekomst zijn met betrekking tot meerdere Google-diensten. Tijdens deze livestream werden ook veranderingen aan de zoekmachine aangekondigd. Sindsdien is de testversie van de Google Search chatbot, genaamd Bard, beschikbaar gekomen. Helaas kunnen wij er in Nederland alleen nog niet mee aan de slag.

Wanneer we Bard in Nederland kunnen gebruiken is niet duidelijk, maar bij Semwerkt zijn we al tijden lang druk met AI in de weer. Want verandert de zoekmachine, dan moeten wij natuurlijk meeveranderen. 

Hoe werkt Bing Chat?

Zoals we Google Search nu kennen, typ jij je zoekwoord(en) of je zoekvraag in de zoekbalk van www.google.com. Je krijgt dan een webpagina met verschillende resultaten (zowel organische resultaten als advertenties) te zien, die alle met je zoekopdracht te maken hebben. Wanneer Bard ook in Nederland beschikbaar wordt, komt hier gedeeltelijk verandering in. Dit is te merken aan de manier waarop Bing Chat het zoeklandschap in Bing Search heeft veranderd:

Bing Chat is - zoals de naam al aangeeft - een chatbot. Deze bot wordt door ChatGPT ondersteund. Stel je een vraag - bijvoorbeeld “In welke stad bevindt Semwerkt zich?” - dan zie je een specifiek antwoord waarvoor je niet door verschillende resultaten hoeft te scrollen.

Hoe verandert Google Search?

Aan de organische resultaten van de zoekmachine verandert dus een hoop: veel mensen zullen zich vooral op de chatbot focussen, waardoor zij resultaten die niet hoog scoren simpelweg niet zien. Op elke zoekvraag die een bezoeker stelt, geeft de AI namelijk een kort, krachtig antwoord met hooguit drie websites als geciteerde bronnen.

Hierdoor worden antwoorden van de zoekmachine compacter en in veel gevallen duidelijker, maar heb je ook minder kans dat je website wordt gevonden als een gebruiker zoekt naar je producten of diensten. De kans is namelijk groot dat hij niet verder kijkt dan het antwoord van de chatbot, als dat antwoord al duidelijk genoeg is.

Wat verandert er aan de SEO van je website?

Wanneer Bard in Nederland beschikbaar komt, zal het zoekgedrag van gebruikers en het hele landschap rondom Google veranderen. Naast zoekwoorden zullen zoekvragen nog belangrijker worden. Geeft je website specifieke antwoorden op vragen met een hoog zoekvolume, dan zal Bard je site waarschijnlijk sneller als bron citeren.

Semwerkt wil zo snel mogelijk met deze verandering meegroeien. Het doel is dat je site niet meer alleen snel in de organische resultaten die we van Google Search kennen wordt gevonden. Ook mensen die Bard gebruiken, moeten op je website terechtkomen. Daarom is het voor ons (en voor jou) belangrijk om te weten wat we aan je website kunnen veranderen of toevoegen, zodat je wordt gevonden wanneer een potentiële bezoeker Bard gebruikt. Staan er op je website voldoende zoekvragen en zijn de antwoorden op die vragen specifiek genoeg?

Door je website grondig te scannen, bepalen wij welke optimalisaties nodig (of niet nodig) zijn om ervoor te zorgen dat zoekers je met Bard blijven vinden.

Semwerkt aan Bard-optimalisatie

Wil jij met je website voor (blijven) lopen op de concurrentie? Dan is het van groot belang dat je je site aan de nieuwe vorm van zoeken aanpast. Daarom biedt Semwerkt vanaf nu een AI-scan aan. Onze specialisten nemen je site grondig onder de loep, waarna we advies geven over de huidige content op je website. Wat kan er worden verbeterd of toegevoegd om in te spelen op Bard en de nieuwe vorm van zoeken? Laat de specialisten van Semwerkt je website scannen, dan weet je het binnenkort!

Heb je interesse in onze AI-scan? Neem dan contact met ons op via 0229 763-561 of info@semwerkt.nl