De Google updates van maart 2024: wat verandert er?

Google staat bekend om zijn voortdurende veranderende algoritme en de bijbehorende updates die een paar keer per jaar plaatsvinden. De ene Google update heeft meer impact op de ranking en zichtbaarheid van je website dan de andere. In maart 2024 rolde Google twee belangrijke updates uit: een Google core update en Google spam update. Ook kondigde Google aan dat het Helpful Content System nu onderdeel is geworden van het core-algoritme. Dit zijn de eerste grote updates van dit jaar die volgen op de laatste core update in oktober 2023. Google kondigde deze updates officieel aan via hun X-account (voorheen Twitter). De updates hebben invloed op iedereen die een website heeft of zich bezighoudt met Search Engine Marketing (SEM).

Wat betekenen deze updates precies voor jouw website en hoe kan Semwerkt je helpen je website te optimaliseren? In dit blog leggen we je uit wat de nieuwe updates inhouden en wat je kunt doen om te zorgen dat je rankings niet dalen.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Welke updates vallen onder de Google updates van maart 2024?

De March 2024 core update bestaat uit meerdere onderdelen. Dit zijn:

  • Google core update maart 2024
  • Verschillende Google spam updates maart 2024
  • Helpful Content Update is nu een deel van het core-algoritme

Wat is een Google core update?

Een Google core update is een aanpassing aan het algoritme van Google, ontworpen om de manier waarop zoekresultaten worden gerangschikt en weergegeven te verbeteren. Deze updates zijn erop gericht om de zoekervaring voor gebruikers te optimaliseren door relevantere, nauwkeurigere en kwalitatief hoogwaardige resultaten te bieden. In tegenstelling tot kleinere, meer gerichte updates, beïnvloeden core updates een breed scala aan factoren die Google gebruikt om de waarde en relevantie van webpagina's te bepalen. Het doel is om websites die waardevolle en nuttige inhoud bieden hoger te rangschikken, terwijl sites met minder kwalitatieve inhoud dalen in de zoekresultaten. Core updates vinden een paar keer per jaar plaats en kunnen leiden tot zichtbare schommelingen in zoekresultaten, waardoor het belangrijk is voor website-eigenaren en online marketeers om hun SEO-strategieën hierop aan te passen.

De Google core update van maart 2024

De core update van maart 2024 verbetert Google's vermogen om de waarde van content te beoordelen. Volgens Elizabeth Tucker van Google, is het doel van deze update om nutteloze inhoud met 40% te verminderen. Websites die niet nuttig zijn, een slechte gebruikerservaring bieden of voornamelijk voor zoekmachines in plaats van mensen lijken te zijn gemaakt, zullen daarom waarschijnlijk dalen in de zoekresultaten. Deze update is complexer dan voorgaande updates door meerdere wijzigingen in de core-systemen van Google. Hierdoor kan de update leiden tot meer fluctuaties in de rankings.

Wat is een Google spam update?

Een Google spam update is een specifieke aanpassing in Google's algoritme gericht op het identificeren en bestraffen van websites die spamtechnieken gebruiken om hun ranking in de zoekresultaten te manipuleren. Deze updates zijn belangrijk voor het behouden van een betrouwbaar zoeksysteem. Door middel van spam updates streeft Google ernaar de ervaring van de gebruiker te verbeteren door ervoor te zorgen dat zoekresultaten vrij zijn van spam en relevanter en betrouwbaarder worden. Websites die zich bezighouden met spam-praktijken kunnen als gevolg van een spam update een aanzienlijke daling in hun rankings ervaren.

De Google spam update van maart 2024

Deze spam update pakt specifiek 'scaled content abuse' aan, waarbij inhoud op grote schaal (automatisch) wordt gegenereerd met als doel hoger te ranken. Google benadrukt dat het produceren van dergelijke inhoud in strijd is met hun richtlijnen. Daarnaast richt de update zich ook op misbruik van verlopen domeinen en de reputatie van websites. Google's inspanningen om deze praktijken te bestrijden zullen leiden tot een schonere, meer betrouwbare zoekervaring voor gebruikers. Het doel is dat gebruikers van Google eenvoudiger de informatie kunnen vinden waar ze naar op zoek zijn.

Helpful content updates voortaan onderdeel van het core-algoritme

Google heeft ook bekendgemaakt dat vanaf maart 2024 geen afzonderlijke helpful content updates meer worden uitgerold. Het zogenaamde Helpful Content System is nu geïntegreerd in het core-algoritme. Dit laat wederom zien dat de focus voor Google steeds meer komt te liggen op het bieden van behulpzame content.

Wat te doen bij dalende rankings door de updates?

Als je merkt dat je rankings dalen na deze updates, is het belangrijk om eerst je website kritisch te bekijken op het gebied van SEO en de drie belangrijkste pijlers namelijk: content, autoriteit en techniek. Google geeft zelf niet specifiek aan wat goede acties zouden zijn voor herstel, maar benadrukt het belang van kwalitatieve inhoud die echt waarde biedt aan gebruikers. De volgende tips kunnen je al een eind op weg helpen:

  • Verbeter de UX (User experience - gebruikerservaring) van je website. Een snelle en gebruiksvriendelijke website draagt bij aan goede rankings.
  • Schrijf kwalitatief goede content die antwoorden en informatie geeft waar de gebruiker naar op zoek is. Verplaats je in je doelgroep en bedenk wat die zou willen weten.
  • Verwijder of verbeter slechte content of content die geen waarde toevoegt voor gebruikers van je website. 

Hoe kan Semwerkt je helpen?

Bij Semwerkt begrijpen we de complexiteit van Google's algoritme updates en hun impact op online zichtbaarheid. Ons team van experts analyseert je website en doet op basis daarvan optimalisatievoorstellen. Deze voorstellen worden vervolgens uitgevoerd om te zorgen dat je website altijd voldoet aan de nieuwste eisen van Google. We houden de veranderingen in de SERP (Search Engine Results Pages) nauwlettend in de gaten en passen strategieën toe die hierop inspelen. We voeren daarnaast een grondige contentanalyse van je website uit en stellen aanpassingen voor die de kwaliteit van de content van je website kunnen verbeteren. Zo zorgen we ervoor dat je website helemaal geoptimaliseerd is volgens de richtlijnen van Google, zodat je zo hoog mogelijk in de rankings zichtbaar zult zijn.

Is jouw website getroffen door de recente Google updates of wil je zorgen dat je website klaar is voor de toekomst en optimaal presteert in Google? Ons team staat klaar om je te helpen bij de veranderingen en je online aanwezigheid te versterken. Samen zorgen we ervoor dat je website niet alleen herstelt van de updates, maar ook beter presteert dan ooit tevoren. Neem contact op met Semwerkt voor een vrijblijvend advies van onze specialisten.