Google switcht naar mobile first

Ruim 65% van de mensen beginnen met zoeken op Google door gebruik te maken van een mobiel apparaat. Het rankingsysteem van Google is nog steeds gebaseerd op de content die op de desktop versie zichtbaar is. Het robotje van Google (de Googlebot) crawlt het web van link naar link en komt op deze manier op uw website terecht en beoordeelt en indexeert de pagina.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Omdat het aandeel van mobiel internet gebruik steeds groter aan het worden is, is Google aan het testen met een index die gebaseerd is op mobiele websites (mobile first). De verwachting is dat Google in de tweede helft van 2017 volledig over zal gaan op een index die gebaseerd is op mobile first.

Met de overgang naar mobile first zal de Googlebot nog steeds via links het internet crawlen.  Maar, gaat dat nu doen via een (fictieve) mobiele browser en crawlt dan de mobiele versies van de websites.

Tips en tricks

Google geeft een aantal aanwijzingen waar rekening mee gehouden moet worden bij het bouwen, optimaliseren of onderhouden van een website als Google overgaat naar de mobile first index:

  • Indien u een responsive site heeft of een website die dynamisch wordt geschaald en de content en de gestructureerde data is hetzelfde op mobiel en desktop hoeft u niets te doen.
  • Indien de content en de gestructureerde gegevens van u website anders is via mobiel dan via de desktop is het verstandig enkele veranderingen aan te brengen:
  1. Zorg dat de gestructureerde gegevens bij de mobiele url’s en de desktop url’s overeen komen. U kunt dit testen via: de tool van Google
  2. Gebruikt de txt tool om te kijken of de mobiele versie van uw website gecrawld kan worden door Google.
  • Verifieer uw mobiele versie in Search Console
  • Indien u alleen een desktop versie van uw site heeft blijft deze goed vindbaar en wordt deze nog steeds gecrawld door Google. Het advies is wel om een mobiele versie te gaan bouwen maar deze pas te lanceren als de mobiele versie helemaal goed functioneert en dezelfde content heeft als de desktop versie.

Komt u er zelf niet helemaal uit of wilt u graag weten of de mobile first indexering invloed heeft op uw website? Neem dan contact met ons op.