Google Penguin update 4.0

De lang verwachte Google Update is eindelijk een feit. De Google Penguin Update 4.0 is live. De nieuwe update van het algoritme is vanaf 23 september ’16 aan het uitrollen, Dit is bevestigd door Google. Het gevolg hiervan zal zijn, dat de organische zoekresultaten aankomende periode wat kunnen wisselen.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

De Google Penguin update 4.0 is een realtime update in het algoritme van Google. Dit betekent dat iedere keer wanneer Google je website gaat crawlen ook de aspecten van de Penguin update worden meegenomen.

Penguin update

Door de jaren heen zijn er verschillende Penguin updates geweest. De Penguin updates zorgen er voor dat websites die spamachtige linkbuilding toepassen die niet voldoen aan de richtlijnen van Google, worden bestraft.

Wat is er zo anders aan deze Penguin Update?

De voorgaande Penguin updates werd er gekeken naar links naar een website. Als er spamachtige links werden gedetecteerd of als de Google linkrichtlijnen niet werden nageleefd dan was een bepaalde straf het gevolg.

De laatste Penguin update is inmiddels alweer twee jaar geleden. Als je dus verbeteringen in het linkprofiel toepaste zag je deze verbetering pas bij de volgende update. Echter als je website gestraft werd dan was het nagenoeg onmogelijk om een hoge ranking in de zoekresultaten te realiseren.

Nu de Penguin update realtime is, wordt het gemakkelijker om je ‘slechte’ linkprofiel te kunnen optimaliseren. Anderzijds is het ook moeilijker geworden om met gemakkelijke linkbuilding (denk aan startpagina’s) een hoge organische positie te bereiken.

Zijn er nog aspecten in de update?

Naast dat de Penguin update realtime is geeft Google aan dat de update specifieker is. Dit betekent dat de effecten van linkbuilding (positieveranderingen) meer specifiek zullen zijn en niet meer site-wide.

Dus wanneer een specifieke pagina spamachtige links binnen krijgt, dan zal dit geen negatief effect meer hebben op de gehele website. Dit zal het dus ook lastiger maken om kleine Penguin penalty’s waar te nemen. Wilt u graag meer weten over linkbuilding en hoe je organische posities in Google kan verbeteren? Neem dan contact op.