Nieuwe Google Penguin update?

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Op dit moment zien we een van de grootste wijzigingen in de Google rankings die in de laatste vijf jaar zijn waargenomen, dit wordt tevens bevestigd door Yoast.com.

Er is een simpele reden waarom iedereen denkt dat het een Google Penguin update betreft. Google speculeert al maanden over een aankomende real time Google Penguin update. Diverse mensen hebben al aangegeven dat de update begin dit jaar eraan zit te komen.

Een andere reden zou een van de algoritme updates kunnen zijn, die een vergelijkbaar effect hebben op rankings. Er zijn meer dan 200 ranking factoren te benoemen. Een aantal hiervan zou ook een mogelijke reden kunnen zijn die deze wijziging kan veroorzaken.

Diverse bronnen melden wijzigingen in resultaten

Diverse rapporten op het web constateerde een wijziging in de rankings. Zie hieronder een aantal hiervan:

Wat er precies aan de hand is weten zij ook niet. Het blijft een beetje raden of dit de aangekondigde Penguin Update betreft.

In Nederland zijn ook wat wijzigingen waargenomen op vrijdag/ zaterdag. De resultaten van eind vorige week zien er nagenoeg hetzelfde uit als deze week. Het is wachten op de resultaten van SearchMetrics of er een trend te zien is.

Wat kan real time Google Penguin betekenen?

Inkomende links is een belangrijke factor die Google vanaf het begin toepast om de zoekresultaten te vertonen. Dit begon allemaal met het Pagerank algoritme. Inkomende links is een daarmee een van de meest belangrijke factor geworden van de zoekresultaten in een zoekmachine.

De Google Penguin updates werden geïntroduceerd om websites te bestraffen die slechte technieken toepassen omtrent linkbuilding. Na een bestraffing kan het zo 8 tot 12 maanden duren om je website weer goed te laten ranken. Een natuurlijk linkprofiel is dus van groot belang.

Real time Google Penguin, houdt in dat een update constant zal worden toegepast in plaatst van een keer in bepaalde periode. Dit zou kunnen betekenen dat er getest kan worden wat wel of niet werkt. Als dit zo is dan zou een bestrafte website gemakkelijker de schade kunnen herstellen. Of de wijzigingen die nu zijn waargenomen ook daadwerkelijk een Google Penguin update betreft, is nog maar de vraag.