Heeft het Coronavirus invloed op het websiteverkeer?

Heel de wereld is in de ban van het Coronavirus (COVID-19). Veel mensen werken thuis of zitten thuis zonder dat er thuis gewerkt kan worden. Dit heeft een groot effect op het (zoek)verkeer naar websites in diverse branches.

Wat valt ons op dit moment op?
Wij hebben klanten in diverse sectoren zoals de reisbranche, houtleveranciers, de tuinbranche, levensmiddelen, ICT en dienstverlening.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

In welke sectoren is er verandering van het verkeer zichtbaar door het Coronavirus?

Business to business bedrijven laten de grootste daling in het verkeer en de omzet zien, zowel direct, organisch als via betaald verkeer. Webshops die levensmiddelen zoals voedsel verkopen laten een flinke stijging van het verkeer en de omzet zien vanaf 13 maart. In de onderstaande grafiek is het verloop van de omzet te zien van een online webshop die levensmiddelen verkoopt:

Vanaf 13 maart is een duidelijke stijging van de omzet te zien.

De tuinbranche en het Coronavirus

In de tuinbranche zijn de grootste omzetstijgingen te zien. Er is niet zozeer een duidelijke toename in het verkeer te zien maar wat heel erg opvalt is dat het conversiepercentage over het algemeen verdubbeld. In de onderstaande afbeelding is het omzet verloop van een klant in de tuinbranche te zien:

De vraag is hoe groot de correlatie is tussen de mensen die thuis zitten door het Coronavirus en de omzet. De correlatie tussen het weer (temperatuur, zonuren en neerslag) hebben wij al aangetoond en nemen wij mee in onze campagnes.

De reisbranche en het Coronavirus

De sector die het hardst wordt getroffen is de reisbranche. Veel landen hebben een lockdown en zijn niet meer bereikbaar. Er is een afname van het website verkeer van rond 30 - 40 % maar de afname van de omzet is gigantisch. In de onderstaande afbeelding is het omzet verloop te zien van een klant uit de reisbranche:

De omzet is vanaf 15 maart volledig ingestort. De onzekerheid voor de komende maanden is te groot om nu een vakantie te gaan boeken.

Wat is het toekomstperspectief?

Het is interessant om de komende weken deze trend te gaan volgen en enkele vragen beantwoord te zien woorden:

  • Hoelang duurt de omzet stijging in de tuinbranche?
  • Hoe groot is verschil tussen de correlatie met het weer en de omzet in de tuinbranche de komende weken vergeleken dezelfde periode vorig jaar?
  • Wanneer is het vertrouwen van de consument groot genoeg om weer vakanties te gaan boeken?
  • Worden de online bestellingen in de retail de komende weken nog hoger wanneer steeds minder mensen de deur uitgaan?
  • En de grootste vraag is natuurlijk: hoelang duurt de Coronacrisis?

Semwerkt houdt alle ontwikkelingen de komende dagen en weken in de gaten en we zullen diverse updates plaatsen.