Deze nieuwe social media moet X (Twitter) vervangen: Threads is beschikbaar in Nederland

Threads - de nieuwe social media-functie van Instagram - is sinds december 2023 beschikbaar in Nederland. De app is bedoeld om te concurreren met X van Elon Musk (dat voorheen Twitter heette) en is al bijna een half jaar beschikbaar in de Verenigde Staten. In de Europese Unie was de berichtendienst echter maandenlang geblokkeerd. 

Wil je meer weten over Threads en hoe je deze nieuwe dienst kunt inzetten bij je online marketing? Lees dan snel verder, want in dit blog vertellen we je alles wat je moet weten.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Wat is Threads?

Threads is een nieuwe social media-dienst van Instagram die veel lijkt op het originele concept van X. Gebruikers hebben de mogelijkheid om elkaar te volgen, berichten te delen en berichten van anderen te liken. Wat Threads onderscheidt van X, is dat er door het algoritme minder nadruk wordt gelegd op nieuws en politiek.

Waarom is Threads nu pas in Europa beschikbaar?

Het heeft even geduurd voordat wij Europeanen Threads konden gebruiken. En dat terwijl de Verenigde Staten al een half jaar van de nieuwe berichtendienst gebruikmaakt. Deze vertraging in de Europese lancering was het gevolg van wat het moederbedrijf van Instagram (Meta) omschreef als "onzekerheid over de regelgeving". In de Europese Unie gelden namelijk strengere regels dan in andere gebieden.

Is Threads populair?

Threads wordt langzaam maar zeker steeds populairder. De dienst werd in juli 2023 in verschillende landen gelanceerd. In de Europese Unie was het aanvankelijk mogelijk om via een omweg een account aan te maken en de app te gebruiken. Deze optie werd echter snel afgesloten, waardoor EU-burgers tijdelijk geen toegang hadden tot Threads.

Eind oktober kondigde Mark Zuckerberg (CEO) aan dat Threads al meer dan 100 miljoen actieve gebruikers had. Ter vergelijking beweerde Elon Musk - eigenaar van X - dat zijn platform inmiddels ongeveer 550 miljoen actieve gebruikers had. Zuckerberg is echter optimistisch over de groeipotentie van Threads en gelooft dat de app over een paar jaar wellicht een miljard leden kan hebben. De strijd tussen Threads en X lijkt dus nog lang niet gestreden en de toekomst van beide social media-apps blijft boeiend om te volgen.

Instagram Threads vs Twitter X

Is Threads beter dan Twitter?

Threads kwam op het toneel terwijl X snel populariteit verloor, waardoor veel mensen werden aangemoedigd om de overstap te maken. In de beginfase ontbraken er wel veel functies op Threads, waardoor niet iedereen is blijven plakken. Maar inmiddels zijn er aanzienlijke verbeteringen doorgevoerd. Zo is er nu de mogelijkheid om berichten te doorzoeken en is er ook een webversie beschikbaar. Deze toevoegingen hebben bijgedragen aan de groei en acceptatie van Threads als een volwaardige berichtendienst.

Semtest Threads

Toen ik (Joshua) hoorde dat Threads in Nederland beschikbaar is, werd ik direct nieuwsgierig. Hoe werkt het en hoe kun je het gebruiken voor je online marketing? Daarom heb ik meteen een account aangemaakt. De layout van Threads is heel intuïtief. Als je een account aanmaakt, doe je dat door je Instagram-account te koppelen. Je naam en gebruikersnaam zijn dan hetzelfde (zorg dus dat je voor je bedrijf een account maakt met een bedrijfs-Instagram), maar je kunt je bio en je profielfoto wel aanpassen. Vervolgens kun je ervoor kiezen om dezelfde mensen die je op Instagram volgt, ook op Threads te volgen. Zitten zij nog niet op dit platform, dan zal je ze (als je daarvoor kiest) automatisch gaan volgen als zij wel een account maken.

Qua gebruik doet Threads erg denken aan Twitter. Op de homepage zie je een For You-pagina en een Following-pagina. Posts van anderen kun je reposten (dit is hetzelfde als retweeten) of quoten. In je likes kun je zien wat voor notificaties je hebt en een nieuwe post maken werkt hetzelfde als op Instagram, alleen dan eventueel zonder foto of video. Wel valt het mij op dat het algoritme van Threads nog wat te wensen overlaat. Zo zie ik zelf een hoop over boeken (iets wat wel mijn ding is) maar ook een hoop over onderwerpen waar ik niets mee heb. En hoewel ik veel Nederlandse accounts volg, staan er bijna geen Nederlandse posts op mijn For You-pagina. Op dat punt is Threads dus niet geweldig voor het contact leggen met je klanten: tenzij ze specifiek naar je zoeken, zullen ze je niet heel snel vinden. Misschien verandert dit nog.

Kun je op Threads adverteren?

Threads is nog spiksplinternieuw. Door geen advertenties te tonen, wil Meta dat het platform zo snel mogelijk in aantal gebruikers groeit. Het is nog niet duidelijk wanneer er wel advertenties op het platform komen maar Mark Zuckerberg kennende, verwachten wij dat dit zeker gaat gebeuren. Daarom houden we bij Semwerkt natuurlijk op de voet in de gaten wat de mogelijkheden qua adverteren op dit platform gaan zijn.

Zodra het mogelijk is, helpen onze specialisten je om Threads in te zetten als aanvulling op je online campagnes, zodat je opvalt en waardevolle resultaten ziet in je interacties en conversies. We zorgen ervoor dat jouw advertenties op Threads op de juiste manier ingesteld staan, zodra adverteren daar mogelijk is.

Heb je voor nu nog vragen of wil je alvast sparren over adverteren op Threads? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je om jouw advertentiestrategie naar een hoger niveau te tillen.