Tekstschrijven met AI: als je het doet, doe het dan goed
Hoe schrijf je blogs met ChatGPT? Als online marketingbureau met een gespecialiseerde contentafdeling zijn we bijna verplicht om te zeggen: ‘doe dat niet’. Zeker nu het gebruik van LLM’s – Large Language Models, in de volksmond noemen we dit vaak AI – voor ‘creatieve doeleinden’ zo’n hot topic is, kun je bijna niet anders dan tegen bots zoals ChatGPT, Claude en Gemini zijn. En het is waar dat we bij Semwerkt al onze blogs en artikelen zelf schrijven. Jij klopt niet aan bij een specialist omdat je content gemaakt door ChatGPT op je website wilt plaatsen. Toch zien we steeds vaker dat klanten en relaties zelf teksten met AI schrijven en zijn we zelf ook wegwijs met dit soort tools. Kun je schrijven met ChatGPT? En hoe doe je het dan goed? In dit blog lees je er meer over.
Kun je blogs schrijven met ChatGPT?
Laten we op deze vraag niet al te veel in gaan. Als je je ook maar een beetje bezighoudt met AI en LLM’s, dan heb je hier waarschijnlijk al genoeg discussies over voorbij zien komen. Simpelweg is ons antwoord: ja, maar ChatGPT kan een schrijver niet vervangen. Onze tip? Zie een LLM als een tool, niet als een uitgangspunt.
Gebruik ChatGPT niet als vervanging
Met de groeiende hoeveelheid AI-videospelletjes (zoals AI Minecraft en AI Quake 2) staat de discussie over het gebruik van AI voor creatieve doeleinden anno april 2025 op een hoog pitje. Maar John Carmack (computerspelontwikkelaar) zegt het het beste:
“‘Gebruik geen gereedschap omdat mensen dan hun banen verliezen’ is geen winnende strategie.” Dat zijn de letterlijke woorden van Carmack, en misschien wel het belangrijkste wat je over LLM’s kunt zeggen. Maar daarmee raakt hij meteen de gevoelige snaar. Mensen die pro-AI zijn, zien ChatGPT vaak als een gereedschap. Mensen die anti-AI zijn, zien het als hun vervanging.
Een tekst schrijven met AI is niet zo simpel als ‘schrijf een blog over een rode fiets’ in ChatGPT typen. Om écht goede content te schrijven, moet je ChatGPT als een gereedschap gaan gebruiken. Een extensie van je eigen kennis. Hoe doe je dat?
Hoe gebruik je ChatGPT bij het schrijven van blogs?
Als je het toch doet, doe het dan goed. We snappen dat het hoe dan ook gebeurt, dus helpen we je graag om goede content te maken met ChatGPT. Hiervoor hebben we ook behoorlijk wat credentials: niet alleen zijn we al vanaf het begin met ChatGPT bezig, we hebben ook testwebsites waarop heel veel AI-teksten staan, die het op het gebied van SEO behoorlijk goed doen. Wat we hierbij hebben ontdekt, is dat je prompts enorm belangrijk zijn. Prompts. Meervoud. Want met slechts één prompt kom je er niet vanaf.
Stap 1: maak de opzet van je blog
Om een echt goed blog te schrijven, heeft ChatGPT basiskennis over je onderwerp nodig. Daarom is het aan te raden om in ieder geval zelf een opzet van je blog te schrijven. Dit hoeft niet heel geweldig te zijn. Zet alle informatie die je over je onderwerp hebt op een rij. Jij bent immers de specialist! Heb je bijvoorbeeld een fietsenwinkel en schrijf je een blog over fatbikes (nog zo’n hot topic), zet dan alvast alles wat je in het blog wilt hebben in een document.
Dan stuur je naar ChatGPT de volgende prompt:
Hoi. Lees de informatie die ik je nu stuur goed door. Je hoeft er nog niets mee te doen.
[Plak hier alles wat je in je document hebt getypt]
Waarschijnlijk krijg je dan een antwoord zoals:
Stap 2: laat de AI een tekst schrijven
Dan gebruik je de volgende prompt:
Bedankt voor het lezen. We gaan nu een blog schrijven voor [naam van je bedrijf en uitleg over wat voor bedrijf dit is]. Acteer als ervaren SEO-copywriter en contentspecialist. Schrijf een blog van 800 woorden over [onderwerp].
Het doel is [doel van het blog, bijvoorbeeld informatie verschaffen en tot conversie overhalen]. Gebruik een [tone of voice, bijvoorbeeld lichtelijk formele] schrijfstijl en schrijf in de [je/u]-vorm. Gebruik “[titel]” als titel en gebruik 6 subkoppen. Zorg voor 1 alinea met een bulletlijst.
In het blog moeten de volgende zoekwoorden terugkomen:
[zoekwoorden]
Gebruik de informatie die ik je eerder heb gestuurd als bron. Bedenk zelf geen nieuwe informatie, maar houd je aan alles wat ik je heb verteld.
Sluit af met een duidelijke call-to-action [doel van de call-to-action].
[bij een lange prompt: Neem nu een pauze en vertel me eerst wat ik van je verwacht.]
Hier is een voorbeeld van een prompt, voor dat blog over de fatbike:
Omdat we in deze prompt hebben gevraagd of ChatGPT eerst kan herhalen wat we hebben gevraagd, krijg je dat nu nogmaals als antwoord. Misschien heeft ChatGPT iets niet goed begrepen en moet je dat verduidelijken. Anders kun je nu zeggen:
Als het goed is, stuurt ChatGPT je nu een blog. Meestal is die niet echt 800 woorden, maar toch net iets korter. Hier zie je bijvoorbeeld de inleiding van het blog dat ChatGPT nu heeft gemaakt, over de fatbike:
Op zich heeft ChatGPT nu al een prima blog gemaakt. Omdat je zelf de inhoud van het blog hebt bepaald, is hier als het goed is niets mis mee en is dit in principe Helpful Content (en dat moet ook, anders word je in Google niet gevonden). Maar jij wilt geen ‘prima’ content op je website, maar toch in ieder geval hele goede content. Daarom gaan we dit blog nu redigeren. Eerst een gedeelte met ChatGPT, om tijd te besparen. Daarna ook nog zelf.
Stap 3: je blog redigeren met ChatGPT
Stuur nu de volgende prompt:
Lees het blog wat je hebt geschreven nog een keer door. Neem een pauze en loop de volgende criteria stap voor stap door. Geef daarna pas je advies.
[Criteria]
De criteria kunnen in principe van alles zijn. Wij hebben gemerkt dat vooral de volgende criteria goed werken voor marketingdoeleinden, maar afhankelijk van het doel van je blog, heb je misschien andere criteria nodig:
- Wordt de lezer direct aangesproken? Wordt hij in de intro geconfronteerd met een probleem waarvoor ik de oplossing bied, of denkt hij meteen “hé, het gaat over mij?”
- Is er na de inleiding een reden om verder te lezen? Wordt de lezer door de inleiding nieuwsgierig gemaakt?
- Kan de lezer via de kopjes direct de informatie die hij nodig heeft vinden? Zoekt hij een specifiek stukje, weet hij via de kopjes dan direct waar een alinea over gaat?
- Is de tekst actief? Maakt de tekst gebruik van de you-phrasing methode en zitten er zo min mogelijk hulpwerkwoorden en lijdende vormen in?
- Is er een duidelijke call to action? Weet de lezer wat hij moet doen nu hij het blog heeft gelezen?
Nadat je deze prompt naar ChatGPT stuurt, begint de LLM met het analyseren van je blog en geeft die advies. Je kunt dit helemaal gaan lezen, maar dat is op zich niet nodig. Stuur nu:
Acteer als een ervaren contentspecialist en copywriter. Herschrijf de tekst op basis van het advies.
De tekst die ChatGPT je nu stuurt, kopieer je en plak je in een Word-document (of een ander tekstverwerkingsprogramma). Je hebt ChatGPT nu niet meer nodig. Je blog is voor een groot deel af, maar je moet nog een paar kleine dingen aanpassen.
Stap 4: zelf je blog redigeren
Inhoudelijk heb je nu als het goed is een goed blog, maar iedereen die ook maar iets over ChatGPT weet, kan zien dat de tekst door AI is geschreven. In ‘De Irritante AI-taal Bingo’ van Frankwatching kun je precies lezen welke termen je het beste uit je blog kunt weren, maar wij raden aan in ieder geval een aantal dingen te veranderen.
Is deze tekst geschreven door AI? Zo herken je een AI-tekst:
- Essentieel
- Cruciaal
- Hoofdletters in Kopjes die Echt Niet Nodig Zijn
- Hoofdletter: Achter een dubbele punt
- Soms Anglicismen (Engelse termen op zijn Nederlands)
- Soms een Engelse zinsopbouw
- Samen voegingen gaan niet altijd goed.
- Conclusie/Samenvatting/Samenvattend/Actie Instructie als kopje van de laatste alinea
- In de (…) wereld van…
- Geen…, maar…
Woorden als ‘essentieel’ en ‘cruciaal’ kun je bijvoorbeeld veranderen in ‘heel belangrijk’, achter een dubbele punt heb je geen hoofdletter nodig en het kopje van de laatste titel moet ook de aandacht trekken. ‘Conclusie’ doet dat niet.
Heb je dit gedaan? Laat het blog een nachtje of weekendje liggen en lees het dan nog een keer hardop na. Klinkt iets vreemd als je het hardop hoort of zou je het zelf anders zeggen? Pas het dan aan.
Het gaat wel sneller, maar het is nog steeds werk
Zoals je al merkt, ben je dus niet binnen tien minuten klaar met je blog. Daarbij is het natuurlijk nóg beter als je je blog gewoon zelf schrijft. Je kunt dan bijvoorbeeld wel je blog redigeren met ChatGPT, vanaf stap 3. Een goed blog schrijven kost nu eenmaal tijd en aandacht. Lees je dit en ben je copywriter? Je hoeft niet bang te zijn dat je je baan verliest. ChatGPT blijft een gereedschap.
Waarom is zelf een blog schrijven beter?
Helpful Content doet het al snel goed in Google. Maar weet je wat het nog beter doet? Unieke content! Als jouw blog niet sterk genoeg is – bijvoorbeeld omdat het dubbele (duplicate) content bevat, de informatie niet klopt of omdat de schrijfstijl niet aanspreekt – en er daarnaast meer niet-originele content op je website staat, kan dit de positie van je hele site in Google negatief beïnvloeden. Helaas doet ChatGPT alleen wat het eerder heeft geleerd. Echt unieke teksten schrijven met AI, is op dit moment niet mogelijk.
Tip: lees meer over schrijven met ChatGPT
Heb je interesse in dit onderwerp? Dan raden we het boek ChatGPT als tweede brein aan. Veel van de tips uit dit blog, komen uit dat boek. Superinteressant als je ChatGPT regelmatig gebruikt bij het schrijven van content.
Wil je alleen ijzersterke content op je website plaatsen?
De beste content is uniek. En wat kan ChatGPT niet? Uniek zijn! Maar onze contentspecialisten kunnen dat wel. Wil je voor jouw website ijzersterke content laten schrijven en beter zichtbaar worden in de organische resultaten van zoekmachines? Neem dan contact met ons op door te bellen naar 0229 763 561, of stuur een e-mail naar info@semwerkt.nl. We helpen je graag.