“Possum” Update: Lokaal, Lokaler, Hyperlokaal

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Google zet de zinnen op lokale zoekresultaten. Begin september signaleerde de SEO-community opmerkelijke veranderingen in zowel de lokale als organische resultaten. Fysieke locatie wordt nog belangrijker en dat is merkbaar.


Uit het niets lijken er lokale zoekresultaten te zijn verdwenen maar dat is schijn. Volgens SEO-experts is het zogenoemde “Possum” een kwaliteitsupdate die spam voorkomt en voor meer diversiteit in de lokale zoekresultaten zorgt.

De update is niet door Google bevestigd maar in de praktijk merken SEO-experts vijf verschillende veranderingen.

…Voordeel op de grens.

Google hecht meer waarde aan het servicegebied dan aan de fysieke locatie waar een bedrijf is gevestigd. Dit is vooral voordelig voor bedrijven die net op de rand van een stad zijn gevestigd. Deze bedrijven kunnen zomaar een plotselinge stijging zien in hun ranking.

…Overeenkomstige adresgegevens maken wel degelijk verschil.

Waar voorheen bedrijven met dezelfde adresgegevens of telefoonnummer uit de lokale resultaten werden verwijderd, is er nu een filter die onderscheid maakt tussen de verschillende bedrijven die in één pand gevestigd zijn. Dit draagt bij aan de diversiteit van de lokale zoekresultaten.

…Waar je zoekt, bepaalt.

De fysieke locatie van de gebruiker is een nog grotere rol gaan vervullen dan voorheen. Hoe dichterbij men zich bij een locatie bevindt, hoe groter de kans is dat die lokale resultaten in het 3-pack te zien zijn.

…Kleine wijziging, meer variatie.

Zoekresultaten zijn meer gevarieerd op basis van kleine verschillen in de zoektermen die worden gebruikt.

…Op naar optimale ranking

Tot slot lijkt de lokale filter (betaalde zoekresultaten) minder gebonden te zijn aan de organische filter (onbetaalde zoekresultaten). Voorheen, wanneer Google een website organisch filterde, had dit negatieve invloed op de scores in het lokale 3-pack. Sinds de update is het mogelijk geworden dat een website die hoog in de organische resultaten staat, ook hoog in de lokale 3-pack kan scoren.

Nieuwsgierig wat Semwerkt voor u kan betekenen? Neem dan contact met ons op.