Even voorstellen: Sandy Karreman

Gooi je een beetje creativiteit, een passie voor planten en voorliefde voor motorrijden bij elkaar, dan krijg je een beknopte omschrijving van mij. Ik ben Sandy, een geboren Andijker die nog uit de 20ste eeuw komt (1997 om specifiek te zijn). Inmiddels heb ik Andijk verlaten en ben ik verhuisd naar Enkhuizen, waar ik woon met mijn vriend (Kees), twee katten (Bella en Floki) en een schildpad (Karel). Eigenlijk wonen we in een halve jungle, want de planten hebben inmiddels diverse muren en het plafond ingenomen. In mei 2023 mocht ik me aansluiten als SEO-specialist bij Semwerkt. Een plek waar ik mijn analytische blik, kritisch vermogen en creativiteit kan inzetten.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Die creativiteit zat er al vroeg in. Zo kon ik me als kind al goed vermaken met knutselspullen. Ooit heb ik een hele dierentuin gemaakt van papier en satéprikkers. Die begon met een verblijf met twee giraffen en breidde ik stukje bij beetje uit, totdat een aanzienlijk gedeelte van de woonkamer vol stond met vrolijk gekleurde creaties. Daarna begon ik met tekenen, schilderen en zo’n beetje alles wat je kunt proberen. Sinds 2020 ben ik bezig met epoxy resin, waarbij ik kleine creaties maak zoals onderzetters, beeldjes en sleutelhangers. Dat is inmiddels zo uit de hand gelopen dat de hele logeerkamer is ingericht om al het materiaal en de creaties te stallen. En een stukje van de zolder.

Nieuwsgierig

Allerlei dingen willen proberen, dat vind ik wel wat. Als kind (toen al een nieuwsgierig aagje) stelde ik mijn toekomstplannen geregeld bij. Dat begon in groep 2, toen mijn plan specifiek was om moeder van twee kinderen te worden. Daarna had ik iets anders voor ogen, en wel in deze volgorde: juf, ‘iets met paarden’, psycholoog, nagelstyliste en editor. Ik denk dat ik tussendoor ook nog enkele weken de functie ambieerde van dolfijnentrainer en oud-papier-inzamelaar. Vraag me niet waarom.

Keuzestress

Maar toen ik puntje bij paaltje een opleiding moest kiezen wist ik het niet even meer. Wel wist ik dat ik een opleiding wilde doen waarbij ik mijn creativiteit kwijt kon en die breed genoeg was om mijn interesse verder te ontdekken. Mijn keuze viel daarom op Media, Informatie en Communicatie van de Hogeschool van Amsterdam. Hier kreeg ik de mogelijkheid om alle aspecten van het mediaveld te ontdekken: van tv-productie tot marketing en journalistiek. Daarop volgde een stage vormgeving en internetredactie. Dit bleek een mooie basis toen ik ging werken, eerst als online-marketeer en later als content-marketeer. Hier heb ik meer geleerd over strategie, inzet van optimalisatie van content op websites en diverse mediakanalen. In 2022 kwam SEO in mijn takenpakket. Een geheel nieuw specialisme waar ik in kon duiken. Dat beviel me zo goed, dat ik daar wel verder in wilde! 

Sandy x Semwerkt

En zo kwam ik bij Semwerkt terecht. Als SEO-specialist ziet mijn werkdag er elke keer anders uit. Wel beginnen we de dag altijd met een heads-up, om te bespreken wat er die dag op de planning staat. Daarna kan het alle kanten opgaan: van het spotten van kansen voor klanten tot het uitvoeren van een zoekwoordonderzoek. Dit wordt soms mede mogelijk gemaakt door een kopje warme chocomel. Daarnaast krijg ik energie van samenwerken en nieuwe dingen leren. Dat doen we regelmatig door kennis-sessies. Je bent immers nooit uitgeleerd - al helemaal niet in dit vakgebied. Daar haal ik dan ook mijn voldoening uit.

(Solo-)trips

Werk is niet de enige plek waar ik met plezier naartoe ga. Ik ben graag onderweg, onder andere op mijn motor, een Suzuki Bandit GSF 650. Ik ben van plan om ooit een motorreis te maken naar Noorwegen, al is dat iets voor over een paar jaar. Maar reizen kan ik sowieso waarderen, ook zonder de motor. Zo zijn we een keer naar IJsland geweest, waar we de Laugavegur trail hebben bewandeld. Bij dat uitzicht ga je bijna twijfelen of je nog wel op de aarde bent. Het ene moment loop je in zwarte lavavelden omringd door obsidiaan en het andere moment loop je langs warmwaterbronnen op oranje bergen van rhyoliet met eeuwige sneeuw. Tussen deze bergen heb ik ook ervaren wat échte stilte is. Geen wind, geen vogels, geen andere mensen. Fantastisch. En een paar uur hiken later heb ik op het topje van een berg, boven de wolken, het lekkerste blikje cola ooit gehad. Dat de cola lauw was, maakte toen niets uit.

Daarnaast maak ik van tijd tot tijd graag een solo-tripje. Het is soms heerlijk om even een paar dagen op mezelf te zijn, waarbij ik de dagen kan volplannen met leuke activiteiten. Van canyoning in Kroatië en op Madeira tot een luchtballonvaart boven La Garrotxa, een vulkanisch gebied in Spanje. Al was dat uitzicht té mooi om niet te delen, dus in de lucht ging ik wel even videobellen met mijn vriend. Gek (en gelukkig) genoeg had ik daar gewoon bereik.

Dramaqueens

Ik ben dus fan van de natuur, al kan ik niet al het moois in huis halen. Gelukkig vallen planten wel onder deze mogelijkheid. Je zou kunnen zeggen dat ik gek ben van planten - al is deze liefde niet altijd wederzijds. Maar dat komt doordat calathea’s mijn favoriet zijn, die bekendstaan als dé dramaqueens onder de planten. Om je een indruk te geven: ze willen gefilterd water, niet te veel en niet te weinig, indirect zonlicht en een hoge luchtvochtigheid, en daarnaast zijn ze trekpleisters voor beestjes. Eigenlijk zijn calathea’s helemaal niet praktisch om te houden. Maar ze zijn wél heel mooi! 

Hiermee kan je mij wakker maken

Eigenlijk mag alleen mijn kat me ‘s nachts wakker maken om te knuffelen. Maar als je me naar een concert kunt teleporteren, dan keur ik het ook goed. Het liefst naar een concert van een symfonische of industriële metalband zoals Nightwish of Rammstein. Ik heb het nog nooit geprobeerd, maar headbangen zal vast een mooie manier zijn om wakker te worden.

Favoriete quote

Als je favoriete film Lord of the Rings is, dan heb je genoeg mooie quotes om uit te kiezen. En alhoewel Gandalfs beroemdste woorden ‘You shall not pass’ zijn, heeft hij nog een mooie uitspraak gedaan die in mijn hoofd is blijven hangen: ‘All we have to decide is what to do with the time that is given us’. In de film gaat het over kiezen tussen goed en kwaad. Maar het mooie aan deze uitspraak is dat je het op je eigen manier kunt interpreteren. Ik zie het op de volgende manier: je hebt (vaak) geen controle over de tijd die ons is gegeven, maar we hebben wel controle over wat we ermee doen. Een mooie manier om de focus te verleggen van moeilijkheden naar mogelijkheden. En uiteraard zeer toepasselijk in dit werkveld als SEO-specialist!