Even voorstellen: Koen Ras

Aangenaam kennis te maken! Mijn naam is Koen Ras, een SEO-specialist bij Semwerkt. In deze blog vertel ik wat meer over mezelf, mijn passies en hoe ik in het leven sta. 

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Nadat ik in 1997 in het ziekenhuis van Purmerend geboren ben, heb ik het eerste jaar van mijn leven in het kleine dorpje Broek in Waterland gespendeerd. Vervolgens zijn we naar Blokker verhuisd en daar woon ik nu al ruim 22 jaar. Blokker is een dorp vlakbij Hoorn met als enige kenmerk dat de Beatles er in 1964 een concert hebben gegeven. Dat staat in het dorp natuurlijk ook trots met een monument aangegeven.

Mijn hobby's en passies

Mijn hobby’s lopen erg uiteen, ik hou van gamen maar ik hou ook zeker van een leuk feestje of een festival. Ik hou van Netflixen, maar kan ook verdwijnen in een goed boek. Ik hou van hiphop muziek maar ook van country of opera. Misschien ook maar beter om niet naar mijn Spotify lijsten te kijken.. 

Verder wil ik een heleboel, waaronder piano leren spelen, een nieuwe taal leren, sportiever worden, een website starten en nog veel meer. Ooit kom ik er aan toe!


Mijn grootste passie ligt echter bij reizen, ik vind het geweldig om andere landen, talen en culturen mee te maken en wacht ook popelend af tot ik de wijde wereld weer verder kan verkennen. Het heeft bij mij veranderd hoe ik in het leven sta en hoewel ik geen idee heb hoe het leven de komende jaren gaan lopen, lijkt het me fantastisch om in de toekomst in het buitenland te gaan wonen en een hostel te beginnen. Ik heb geweldige ervaringen gehad in hostels in Azië en zou anderen ook graag zo’n ervaring willen bieden. Maar eerst de wereld verkennen natuurlijk, om te bepalen waar ik dat wil doen!

Opleiding en stage

Ik ben in de SEO-wereld beland nadat ik tijdens mijn MBO marketingopleiding in Amsterdam mijn eindstage begon bij een online marketingbedrijf in Amstelveen. Tijdens mijn opleiding wist ik nog niet goed wat ik precies wilde doen later, maar deze stage in de online marketing heeft me wel in de goede richting geduwd. Hier leerde ik veel over SEO en met name over linkbuilding en technische SEO. 

Ik merkte al snel dat het werk me goed lag, terwijl we tijdens mijn opleiding eigenlijk niet veel geleerd hebben over online marketing. In mijn jeugd (en eigenlijk nog steeds) heb ik veel tijd gespendeerd op het internet en dit heeft zeker ook geholpen met SEO in de beginperiode van mijn stage.

Een korte tijd als digital nomad

Na mijn stage heb ik 2 jaar bij hetzelfde bedrijf gewerkt, maar een lust naar reizen en een grote behoefte naar meer vrijheid hebben ervoor gezorgd dat ik in 2019 gestopt ben om mijn reis naar Zuidoost-Azië te gaan voorbereiden. Tegelijkertijd heb ik me als SEO-freelancer ingeschreven bij de KvK zodat ik vanuit huis en tijdens mijn reis kon blijven werken. Eind 2019 stapte ik met m’n laptop het vliegtuig in naar Bangkok om (een deel van) de wereld te gaan verkennen. 

Het originele plan was om een heel rondje door Zuidoost-Azië te maken, startend in Thailand, via Maleisië en Singapore door naar Indonesië, vervolgens richting de Filipijnen, waarna ik naar Vietnam, Cambodja en Laos zou gaan. Ik merkte al snel dat ik het rondje niet af zou maken, er was zoveel te zien en te doen in ieder land.. Uiteindelijk heb ik enkel Thailand en Maleisië bezocht, maar ik zal zeker terugkomen wanneer het weer kan!

Hoe ben ik bij Semwerkt komen werken?

Na 2 en een halve maand met de laptop in Thailand en Maleisië begon covid al serieus te worden en bleek het verstandig om weer terug naar Nederland te komen. Ik merkte alleen na een aantal maanden thuiswerken dat de eentonigheid me wat te veel werd, omdat ik net zoals iedereen een stuk minder sociaal contact had. Toen heb ik de beslissing genomen om naar een baan te zoeken om naast mijn freelance werk te doen en ik zag al snel de openstaande vacature van Semwerkt. Het was precies waar ik naar op zoek was en ik stuurde al snel mijn sollicitatiebrief op. Na een aantal goede gesprekken ben ik in september 2020 het SEO team gaan versterken, 3 dagen in de week.

Helaas werken we vanwege de lockdown nu alweer een tijdje thuis, maar ik kijk uit naar de tijd dat we weer gezamenlijk op kantoor kunnen werken! In de tussentijd zien we elkaar veel via Zoom en organiseren we af en toe een borrel om de week samen gezellig af te sluiten, dat maakt het thuiswerken al een stuk beter om te verdragen. 

Hoe ziet mijn werkdag er uit?

Iedere werkdag bij Semwerkt is anders, maar we beginnen iedere dag wel hetzelfde; met een gezamenlijke Zoom meeting. Hier bespreken we bijvoorbeeld wat we die dag gaan doen of wat we in het weekend gedaan hebben. Leuk om de dag op deze manier te beginnen!

Hoe mijn dag er verder uitziet is wisselend, de ene dag ben ik bezig om rapportages te versturen naar klanten of zit ik in meetings, de andere dag maak ik een SEO-voorstel voor een potentiële klant of voer ik technische optimalisaties door. 

Ook blijft er ruimte over om verder te blijven leren in het vakgebied, dat is erg fijn! Zo heb ik de afgelopen tijd meer geleerd over Google Tag Manager, Google Analytics, Google Data Studio en het opstellen en doorvoeren van structured data. Binnen de SEO-wereld is het erg belangrijk dat je kennis up-to-date blijft, aangezien het zich heel snel ontwikkelt. Het algoritme van Google heeft gemiddeld 3 keer per jaar een grote update en nog veel meer kleinere updates. 

Wat vind ik het leukste aan het werken bij Semwerkt?

Wat mij in de eerste instantie aantrok was dat Semwerkt een klein en hecht team had en dit werd in mijn eerste weken bij Semwerkt bevestigd. Ik vind het namelijk heel belangrijk dat ik goed kan opschieten met de collega’s met wie ik werk, dat maakt iedere baan nog 10 keer leuker. We helpen elkaar samen naar een hoger niveau en laten tegelijkertijd ook ruimte over voor gezelligheid, iets wat in deze tijd zeker nodig is!

Favoriete quote

De quote die het beste beschrijft hoe ik in het leven sta is “don’t take life too seriously, you will never get out of it alive”. Het leven is al moeilijk genoeg zonder je over van alles en nog wat druk te maken. Dit betekent natuurlijk niet dat je niets serieus moet nemen, maar accepteer dat tegenslagen gebeuren en zorg ervoor dat ze je sterker maken! 

Het leven is een weg die maar één kant op gaat en hoewel je constant achteruit kunt kijken kun je niet terug, dus maak er het meeste van terwijl je nog benzine hebt. Ik uit dat onder andere met het opdoen van gekke hoedjes en droge humor.