Vandaag stel ik me voor: ik ben Joany Taanman. Mijn eerste werkdag bij Semwerkt was op 1 maart 2021; kersvers dus! Ik ben het contentteam komen versterken als copywriter en content manager. Dat doe ik nu al een paar maanden met veel plezier.

Voorbeeld betaalde advertentie Apple

Wie ben ik?


Ik ben in 1993 geboren in Den Helder. Dit jaar verliet ik mijn geboortestad voor Heerhugowaard: net even dichterbij vrienden en werk. Vanuit Heerhugowaard ben je zo in Hoorn, maar ook Alkmaar en Amsterdam zijn om de hoek. Tegelijkertijd is Den Helder nog steeds dichtbij (eens een jutter, altijd een jutter), wat het voor ons een mooie middenweg maakt. Ik woon samen met mijn vriend en twee lieve, maar vervelende katten die me tijdens het thuiswerken geen seconde uit het oog verliezen. Deze zomer zijn mijn vriend en ik alweer negen jaar samen. De tijd vliegt! 

Mijn academische loopbaan was een echte zoektocht. Via de kunstacademie en de studie Cultureel Erfgoed kwam ik uiteindelijk terecht bij de universiteit en rondde ik een enorm leuke bachelor Oude Geschiedenis af. Daarna liep ik tegen een vraag aan: wat wilde ik nu precies worden? Na een master die het net niet was nam ik een jaar de tijd om goed na te denken over wat ik wilde. In dat jaar kwam ik erachter waar mijn hart ligt: bij schrijven en verhalen. Dat sprak me aan in de geschiedenis, maar ook in het tekenen, waar je een verhaal als het ware omzet naar een beeld. Het leek me prachtig hier carrière in te maken. Ik volgde de master Communicatie- en Informatiewetenschappen met de specialisatie ‘schrijven’, een enorm leuke studie met een veelzijdige en praktijkgerichte insteek. Mijn scriptie schreef ik over narratieve overtuigingskracht: hoe je je publiek door middel van een verhaal het beste kunt beïnvloeden. Dat is het gave van het geschreven woord: je kunt mensen er dingen mee laten voelen, of zelfs hun mening mee beïnvloeden. Als je het goed aanpakt kun je je publiek op ideeën brengen.

Bij Semwerkt kan ik die passie voor schrijven en verhalen in de praktijk toepassen. Als copywriter en content manager houd ik me bezig met het schrijven en optimaliseren van teksten voor verschillende klanten. Dat ligt helemaal in mijn straatje! Die diversiteit is wat het werk ook zo leuk maakt. Er zijn zoveel verschillende onderwerpen om over te schrijven, waarbij ik ook steeds iets nieuws leer.


Mijn werk als copywriter


Ik werk op dit moment vooral aan het schrijven van linkbuildartikelen en SEO-teksten. Het schrijven van een goede SEO-tekst is echt een vak apart, wat het erg leuk maakt om te doen. Search engine marketing is een vakgebied waarin je blijft leren. Het digitale landschap verandert met de dag, en het is belangrijk daar goed op in te blijven spelen. Elke tekst is een puzzeltje, waarbij naast een creatief idee en goede schrijfvaardigheid ook kennis van SEO erg belangrijk is. Naast het schrijven van teksten richt ik me steeds meer op het managen en plannen van de content zelf. 

Het leukste aan mijn functie vind ik de veelzijdigheid in taken en klanten. Ik hoef geen seconde stil te zitten: er is altijd iets te doen. Ook het fijne contact met collega’s, zelfs tijdens het thuiswerken, is voor mij echt belangrijk. In dagelijkse zoom-meetings houden we contact met elkaar en is er naast het werk ook ruimte om bijvoorbeeld het weekend te bespreken. De sfeer is altijd gezellig en we werken allemaal hard aan hetzelfde doel: de beste prestaties leveren voor onze klanten. Dat doen we natuurlijk samen!


Een dag in het werkleven van…


Omdat ik nog maar een half jaar bezig ben, ben ik nog veel aan het ontdekken en mijn takenpakket langzaam aan het vullen. Ik vind het leuk om op een dag van alles wat te doen: een beetje schrijven, een beetje plannen en managen, een beetje email marketing. Op die manier probeer ik mijn dagen zo dynamisch mogelijk in te richten. Daar krijg ik energie van.

We beginnen elke ochtend met een digitale heads up. Het is fijn dat contactmomentje met collega’s te hebben, helemaal in tijden van thuiswerken. Zo weet je waar iedereen mee bezig is en hoe het gaat, maar praat je ook even bij over de dingen die je hebt meegemaakt en leer je elkaar beter kennen.

Daarna maak ik een planning voor mijn dag. Ik zoek uit welke teksten ik op ga pakken en maak tussendoor ruimte voor een SEO-training om mijn vaardigheden aan te scherpen. Elke dag komen er wel verzoeken of vragen tussendoor die ik op kan pakken. Hoe een werkdag loopt is daardoor nooit helemaal te voorspellen. Ik pik de prio’s eruit en ga lekker aan de slag. Tussendoor schakel ik met collega’s. Eens in de week hebben we een overleg met het contentteam waarin we de content bespreken en met elkaar sparren. Zo houden we contact en weten we van elkaar waar we mee bezig zijn. De brainstorm geeft ook ruimte voor nieuwe ideeën en initiatieven.


Naast het werk


Naast het werk houd ik van (je raadt het al:) schrijven. Ik schrijf fictie en korte verhalen, en werk achter de schermen aan mijn eerste boek. Ook schrijf ik recensies over onder andere boeken en films voor een groot online platform, waarbij ik verhalen tot in de puntjes kan analyseren. Ook houd ik van illustreren. Ik teken digitaal in bewerkingsprogramma’s als Photoshop en Procreate. Voor deze hobby geldt dat je nooit bent uitgeleerd. Je kunt jezelf blijven uitdagen en steeds een stapje verder gaan. 

Ik houd ook erg van reizen, wat er het afgelopen jaar helaas niet in zat. De laatste jaren reisde ik veel in Europa rond, maar wanneer het allemaal weer kan zou ik graag teruggaan naar Indonesië of China. Ook landen zoals Canada en Japan staan op mijn bucketlist. En mijn droomreis? Een rondreis door Nieuw-Zeeland. Maar eerst gaan we naar Kroatië, een vakantie die door corona helaas niet door kon gaan. Ik kijk er zo naar uit de prachtige natuur daar te verkennen en kennis te maken met de lokale keuken.

Verder lees ik veel, houd ik van gamen (een andere vorm van verhalen beleven, als je erover nadenkt!) en ga ik er graag met vrienden op uit. Heel soms speel ik viool, en mijn huis staat vol met planten die ik met liefde verzorg. Er zitten eigenlijk altijd te weinig uren in een dag om alle dingen te doen die ik wil.


Favoriete quote


Mijn favoriete quote is ‘per aspera ad astra’. Deze Latijnse spreuk laat zich vertalen naar ‘door de doornen naar de sterren’. Voor mij betekent het dat je ondanks de moeilijkheden die je onderweg tegenkomt uiteindelijk de plek bereikt waar je hoort te zijn, zolang je goed naar jezelf blijft luisteren.

Tegenslagen en hobbels op de weg zijn bij mij vaak momenten waar de grootste groei ontstaat. Als iets niet gaat zoals je het voor ogen had is er altijd een moment dat je stilstaat en bij jezelf denkt: oke, en wat nu? Hoe kan ik deze situatie oplossen? Het dwingt je te zoeken naar mogelijkheden en geeft je de moed om grote stappen te maken die je anders misschien had gelaten.

Een studieloopbaanbegeleider zei ooit tegen me: ga gewoon doen wat je leuk vindt, en dan kom je vanzelf wel op je pootjes terecht. Ik geloof hier echt in. Het heeft me geleerd altijd naar mijn hart te luisteren en te durven moeilijke keuzes te maken wanneer ik voel dat ik niet op mijn plek zit. Het leidde ertoe dat ik, na wat omzwervingen, het vakgebied en de werkplek vond waar ik me enorm thuis en welkom voel. In het diepe springen is enorm spannend, maar uiteindelijk bereik je die sterren!