AI Overviews in Google: hoe beïnvloedt dit jouw vindbaarheid?

Sinds kort duiken ze ook in de Nederlandse zoekresultaten van Google op: AI Overviews (AIO’s). Dit zijn samenvattingen van verschillende informatiebronnen die Google met behulp van AI automatisch voor je maakt. Je krijgt direct antwoord op je vraag, zonder dat je door hoeft te klikken. Dat is fijn als je iets wilt weten, maar minder fijn als jij degene bent die gevonden wil worden. Heb je een website, dan moet je nu gaan nadenken over hoe je zichtbaar blijft. Want AIO’s veranderen waar mensen in de zoekmachine op klikken.

Wat zijn AI Overviews?

AI Overviews geven meteen antwoord op een zoekvraag. Je hoeft zelf niet meer door de zoekresultaten te scrollen en van website naar website te klikken. Google haalt de informatie die je nodig hebt al voor je op en zet die bovenaan de zoekresultatenpagina in een samenvatting.

Bron: Josh Blyskal

Op dit moment zie je alleen organische resultaten in AIO’s. Maar in Amerika zijn ze al bezig met advertenties binnen deze overzichten. Dat zegt genoeg over wat eraan komt.

Wat is het effect van AI Overviews op klikken?

AI Overviews verschijnen op dit moment bij ongeveer 8% van alle zoekopdrachten. Dat lijkt misschien een klein percentage, maar het effect is groot.

Het totale aantal klikken op zoekresultaten daalt, als er op de SERP een AIO wordt getoond. Uit data blijkt dat gebruikers gemiddeld 30% minder vaak doorklikken naar websites bij zoekopdrachten met een AIO dan bij zoekopdrachten zonder zo’n overzicht.

Bron: Ahrefs

AIO’s zorgen dus voor minder klikken in totaal, maar als jouw content erin staat, heb je 75% meer kans op een klik naar je website, dan als je er niet in staat. Reden genoeg om te zorgen dat jouw content in een AIO zichtbaar is!

Wanneer laat Google een AI Overview zien?

Je krijgt voornamelijk bij langere zoekopdrachten een AI Overview te zien. Bijvoorbeeld als je iets wilt leren, begrijpen of oplossen. Denk aan vragen als ‘Hoe stel je een waterontharder af?’ of ‘Hoe vervang ik de batterij van het voorlicht van mijn fiets?’

Bij informatieve zoekopdrachten (specifieke vragen) is de kans op een AI Overview dus het grootst. Zoek je naar een product, dan zie je ze voorlopig minder vaak.

Bron: SE Ranking

Hoe zorg je dat jouw pagina in een AI Overview komt?

AI Overviews (AIO’s) veranderen het gedrag van zoekmachines en van gebruikers. Je moet dus slimmer omgaan met je content. Wil je mee blijven doen in de zoekresultaten? Zet dan in op kwaliteit, autoriteit en merkherkenning.

  • Bouw aan je autoriteit

Google kiest vaker voor sterke merken en betrouwbare bronnen. Zorg dat je site veel in content van anderen wordt genoemd, op social media wordt gedeeld en dat je merk positief opvalt. Denk aan reviews en backlinks.

  • Maak je content informatief en scanbaar

Beantwoord de vragen die je doelgroep stelt. Gebruik langere zoektermen met een duidelijke intentie als kopjes en geef direct daaronder antwoord op wat de lezer wil weten. Voeg eventueel een FAQ toe aan je pagina en zorg dat je website een overzichtelijke opbouw heeft, met goed leesbare URL’s.

  • Zet in op video

YouTube is op dit moment het meest geciteerde domein in AI Overviews. Publiceer dus video’s die vragen beantwoorden, processen uitleggen of iets laten zien. Plaats jij nog geen video’s? Dan laat je terrein liggen.

Bron: Josh Blyskal

  • Investeer in je merk

Bekende namen trekken meer klikken, ook bij AI-samenvattingen. Bouw aan je zichtbaarheid in je niche en via platforms zoals YouTube. Video’s worden vaak meegenomen in AIO’s.

  • Pas EEAT toe op je website

Google let op Expertise, Ervaring, Autoriteit en Betrouwbaarheid (Trust). Laat dus zien wie je bent, wat je weet en waarom mensen jou kunnen vertrouwen. Dat vergroot je kans om gekozen te worden.

  • Structuur en techniek helpen mee

Een duidelijke URL-structuur helpt zoekmachines en AI om jouw content te begrijpen. Zorg dat je site technisch goed in elkaar zit en pas daarnaast structured data zoveel mogelijk toe.

  • Gebruik je data

Bekijk waar verkeer wegvalt, waar kansen liggen en hoe je content presteert. Je data laat zien waar je kunt bijsturen.

Je organische positie blijft hoe dan ook belangrijk

Hoe beter jouw pagina scoort in de ‘normale’ organische zoekresultaten, hoe groter de kans dat je ook in een AIO zichtbaar wordt:

  • De kans dat één van de zoekresultaten uit de top 10 zichtbaar is in een AI Overview, is bijna 100%.
  • De kans dat één van de hoogste drie zoekresultaten in een AIO wordt getoond, is 80%.
  • Sta jij met jouw site op positie 1, dan heb je 50% kans dat je in een AIO zichtbaar bent.

Wat betekenen AI Overviews voor jouw marketingstrategie?

Als je je online zichtbaarheid serieus neemt, dan kun je de komst van AI Overviews niet negeren. Je moet in deze AIO’s worden getoond! En ja, daar komt best wat bij kijken: contentoptimalisatie, videomarketing, zoekintentie-analyse… Gelukkig hoef jij je daar allemaal geen zorgen over te maken. Onze SEO-specialisten zorgen dat je zichtbaar blijft in de zoekresultaten, ook met deze nieuwe updates.

Wil jij beter zichtbaar worden in de organische resultaten van Google?

Je hoeft het niet alleen te doen. Bij Semwerkt helpen we je graag met het vergroten van je online zichtbaarheid. Neem contact met ons op en ontdek hoe jij met jouw website hoger in de organische zoekresultaten van Google komt te staan.

Bronnen: